Taptoe (militair): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MexicanoBot (overleg | bijdragen)
k link van dp naar juiste pagina ivm titelwijziging, replaced: 's-Hertogenbosch's-Hertogenbosch met AWB
Regel 19: Regel 19:
* [http://www.nationaletaptoe.nl www.nationaletaptoe.nl]
* [http://www.nationaletaptoe.nl www.nationaletaptoe.nl]


[[Categorie:Krijgsmacht]]
[[Categorie:Militaire muziek]]
[[Categorie:Evenement]]
[[Categorie:Evenement]]



Versie van 15 sep 2010 12:16

Een taptoe in Poperinge.

Het doel van een taptoe is om de militaire muziek en de diverse krijgsmachtdelen van Defensie aan een breed publiek te presenteren.

De meeste taptoes worden nu echter door burgerorkesten gehouden, waarvan de oudste in Nederland jaarlijks door "Harmonie de Vriendschap" uit Woerden wordt georganiseerd. De bekendste militaire taptoe is de Nationale Taptoe in Breda. Deze Taptoe werd in 2005 verplaatst naar de Brabanthallen 's-Hertogenbosch in 's-Hertogenbosch. Sinds 2006 wordt de Nationale Taptoe in het Ahoy complex in Rotterdam georganiseerd. Defensie hoopte op die manier meer bezoekers te trekken.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de 'taptoe' een militair trommelsignaal om aan te geven dat soldaten uit de kroegen in de stad naar de kazernes moesten terugkeren en dat de kroegbazen 'den tap toe' moesten doen en geen bier meer mochten tappen. De drummers gaven dit signaal vanaf 21:30 uur tot aan de avondklok van 22:00 uur.

The Netherlands Military Tattoo

Op 13 april 2006 wordt bekend gemaakt dat De Nationale Taptoe, het muziekspektakel voor militaire orkesten een facelift ondergaat. Het jaarlijkse evenement heet voortaan The Netherlands Military Tattoo en gaat verhuizen naar sportpaleis Ahoy in Rotterdam. In 2005 vond de Taptoe nog plaats in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Daarvoor vond het evenement 29 jaar plaats in Breda, nadat het 21 jaar lang in Delft was geweest. De organisatie hoopt in het grote Ahoy meer bezoekers kwijt te kunnen, zodat een gezonde exploitatie mogelijk is. De naamsverandering is een gevolg van de internationale allure die de taptoe door de jaren heen heeft gekregen. Aan het evenement doen vele internationaal befaamde militaire orkesten en groepen mee. Samen met de Edinburgh Military Tattoo en de Canadese Nova Scotia International Tattoo behoort de Nederlandse Taptoe tot de top van de wereld.

Zie ook

Externe links