Naar inhoud springen

Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brabanthallen
Het hoofdgebouw van de Brabanthallen, uit 1931
Locatie
Locatie Diezekade 2
Adres Oude Engelenseweg 1Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 42′ NB, 5° 17′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Veemarkt
Huidig gebruik Evenementencomplex
Bouw gereed 1931
Bouwinfo
Eigenaar Libéma
Erkenning
Monumentstatus hoofdgebouw is Rijksmonument
Monumentnummer 522513
Glas in lood in de bar van het oude gedeelte (congrescentrum) van de Brabanthallen.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Brabanthallen 's-Hertogenbosch is een evenementencomplex in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch. Er worden jaarlijks diverse beurzen, congressen, concerten en andere grootschalige bijeenkomsten gehouden. De accommodatie wordt beheerd door Libéma. Het is het op twee na grootste evenementencomplex van Nederland; alleen RAI Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht zijn groter.

Polygoonjournaal, 1950: Honderdduizendste koe op de veemarkt

Vroeger werden er in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch wekelijkse vee- en paardenmarkten gehouden. Vanwege het gevaar van epidemieën zijn dat soort markten afgeschaft. Het oude gedeelte, gelegen aan de Oude Engelenseweg, is een rijksmonument.[1]

In 2004 werd het complex vernieuwd. Na deze vernieuwing bedroeg de oppervlakte 44.000 m2. In 2017 kwam er een uitbreiding tot stand waardoor de totale oppervlakte werd verhoogd naar 55.000 m2.

Onderdeel van de Brabanthallen is theater- en concertzaal MAINSTAGE.

Het beurscomplex wordt onder andere gebruikt voor beurzen, automarkten, feesten, concerten en sportevenementen zoals de Indoor Brabant. In 1996 is de Ronde van Frankrijk hier van start gegaan. Sinds 2006 vindt er jaarlijks het hardcore-evenement Masters of Hardcore plaats. Ook vindt hier elke laatste vrijdag en zaterdag van juni de door Qmusic georganiseerde Foute Party plaats.

Beurzen die in de Brabanthallen worden gehouden zijn:

  1. Veemarkthal, Oude Engelenseweg 1, 5222 AA te 's-Hertogenbosch. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Gearchiveerd op 5 juni 2023. Geraadpleegd op 26 januari 2023.
Zie de categorie Brabanthallen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.