Jubileum-Herinneringsmedaille 1898: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robert Prummel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Robert Prummel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
==De Jubileums-Hofmedaille==
==De Jubileums-Hofmedaille==


In 1908 werd ook een ovale Jubileums-Hofmedaille, (Duits: "Jubiläums - Hofmedaille") ingesteld. De ovale zilveren medaille toonde het portret van de Keizer en Koning. Op de keerzijde stond de inscriptie "". Het meesterteken op de medaille is "JC", dat staat voor J. Christelbauer<ref>Zie [http://www.dorotheum.com/auktion-detail/auktion-8548-orden-und-auszeichnungen/lot-1005516-jubilaums-hofmedaille.html]</ref>.
In 1908 werd ook een ovale Jubileums-Hofmedaille, (Duits: "Jubiläums - Hofmedaille") ingesteld. De ovale zilveren medaille toonde het portret van de Keizer en Koning. Op de keerzijde stond de inscriptie "FRANCISCVS JOSEPHVS QVINQVANGENARII REGNI DIEM FESTVM CELEBRANS 11 DECEMBRIS MDCCCCXCVIII". Het meesterteken op de medaille is "JC", dat staat voor J. Christelbauer<ref>Zie [http://www.dorotheum.com/auktion-detail/auktion-8548-orden-und-auszeichnungen/lot-1005516-jubilaums-hofmedaille.html]</ref>.

Militairen zoals de leden van de Keizerlijke Lijfwacht droegen de medaille aan een [[driehoekig lint]]. De burgers aan het hof droegen de medaille aan een beugel en een eenvoudig gevouwen lint. Op het lint werd in beide gevallen een zilveren of breonzen gesp met de jaartallen "1848 -1898" gedragen.





Versie van 11 okt 2011 03:38

Bronzen medaille voor srijdkrachten en gendarmerie
Bronzen medaille voor srijdkrachten en gendarmerie

De Jubileum-Herinneringsmedaille 1898 (Duits: "Jubiläums-Erinnerungsmedaille 1898") was een onderscheiding van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. In 1898 vierde keizer Frans Jozef I van Oostenrijk dat hij vijftig jaar eerder in het revolutiejaar 1848 op de troon was gekomen. De medaille werd op 10 augustus 1898 bij decreet ingesteld.

Er werden drie medailles geslagen:

  • Die "Goldene Jubiläums-Erinnerungsmedaille", een kostbare massief gouden medaille waarbij een gouden adelaar met twee koppen als verhoging de verbinding met het lint vormt. Op de voorzijde van de gouden medaille staat keizer Frans Jozef afgebeeld in het Latijnse rondschrift "FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX.BOH.ETC.AC.AP.REX.HVNG.". Op de keerzijde staat "SIGNVM MEMORIAE MDCCCXLVIII - MDCCCXCVIII". Men draagt de medaille aan een rood driehoekig lint op de linkerborst.
  • Die "Jubiläums-Erinnerungsmedaille für das Militär und die Gendarmerie", deze medaille bestaat in brons, verguld brons en verguld oorlogsmetaal, een goedkope legering van zink. Op de voorzijde van deze medaille staat keizer Frans Jozef afgebeeld in het Latijnse rondschrift "FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX.BOH.ETC.ET .REX AP.HVNG.".Op de keerzijde staat "SIGNVM MEMORIAE MDCCCXLVIII - MDCCCXCVIII". Men draagt de medaille aan een rood driehoekig lint op de linkerborst.
  • Die "Jubiläums-Erinnerungsmedaille für Zivilisten", deze medaille bestaat in brons, verguld brons en verguld oorlogsmetaal, een goedkope legering van zink. Op de voorzijde van deze medaille staat keizer Frans Jozef afgebeeld in het Latijnse rondschrift "FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX.BOH.ETC.ET .REX AP.HVNG.". Op de keerzijde staat "SIGNVM MEMORIAE MDCCCXLVIII - MDCCCXCVIII". Men draagt de medaille aan een rood met wit driehoekig lint op de linkerborst.
De onderscheidingen van keizer Frans Jozef I aan driehoekige linten. Als eerste draagt de keizer de Oorlogsmedaille. Het Militair Dienstteken met de Kroon voor 50 jaar dienst, zijn eigen gouden jubileum-herinneringsmedaille 1898 met de adelaar, het Jubileumskruis 1908 en de Russische Sint-Jorisorde uiterst links hangt volgens Oostenrijks gebruik aan een driehoekig lint. De keizer draagt de medaille omngekeerd, anders zou hij zijn eigen portret op de borst hebben gedragen.

Op de voorzijde van deze medaille staat keizer Frans Jozef afgebeeld in het Latijnse rondschrift "FRANC.IOS.I.D.G.IMP.AVSTR.REX.BOH.ETC.ET .REX AP.HVNG.".Op de keerzijde staat "SIGNVM MEMORIAE MDCCCXLVIII - MDCCCXCVIII"

Het verschil in het rondschrift is dus gelegen in de afkorting "AC." die alleen op de gouden medailles en de medailles voor strijdkrachten en gendarmerie voorkomt[1].

De Jubileums-Hofmedaille

In 1908 werd ook een ovale Jubileums-Hofmedaille, (Duits: "Jubiläums - Hofmedaille") ingesteld. De ovale zilveren medaille toonde het portret van de Keizer en Koning. Op de keerzijde stond de inscriptie "FRANCISCVS JOSEPHVS QVINQVANGENARII REGNI DIEM FESTVM CELEBRANS 11 DECEMBRIS MDCCCCXCVIII". Het meesterteken op de medaille is "JC", dat staat voor J. Christelbauer[2].

Militairen zoals de leden van de Keizerlijke Lijfwacht droegen de medaille aan een driehoekig lint. De burgers aan het hof droegen de medaille aan een beugel en een eenvoudig gevouwen lint. Op het lint werd in beide gevallen een zilveren of breonzen gesp met de jaartallen "1848 -1898" gedragen.



In 1908 volgde het Jubileumskruis 1908.

  1. op [1]
  2. Zie [2]