Helwan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Idioma-bot (overleg | bijdragen)
k r2.6.3) (Robot: toegevoegd: lt:Heluanas
Rezabot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fa:حلوان
Regel 48: Regel 48:
[[es:Helwan]]
[[es:Helwan]]
[[eu:Helwan]]
[[eu:Helwan]]
[[fa:حلوان]]
[[fi:Helwan]]
[[fi:Helwan]]
[[fr:Helwan]]
[[fr:Helwan]]

Versie van 18 dec 2011 23:39

Voor het gouvernement, zie Helwan (gouvernement).
Helwan
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Helwan (Egypte)
Helwan
Situering
Gouvernement Helwan
Coördinaten 29° 51′ NB, 31° 20′ OL
Algemeen
Inwoners
(2006)
643.327
Hoogte 71 m
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Helwan (Arabisch: حلوان; "zoete bronnen"), ook gespeld als Hilwan, Hulwan of Holwan, is sinds 2008 een stad in Egypte en is de hoofdplaats van het gouvernement Helwan. De stad ligt aan de Nijl, tegenover de ruïnes van Memphis en geldt als voorstad van Caïro. Bij de volkstelling van 2006 telde de kism[1] Helwan 643.327 inwoners.

Geschiedenis

Gedurende het eerste deel van de 20e eeuw was de Britse luchtmachtbasis RAF Helwan hier gevestigd, die later werd overgenomen door de Egyptische luchtmacht.

Helwan was aanvankelijk een zuidelijke buitenwijk van Caïro, maar in april 2008 werd een groot deel van de buitenwijken, nieuwe wijken en plattelandsdorpen ten zuiden van Caïro, afgesplitst van het gouvernement Caïro als het gouvernement Helwan, waarvan Helwan de hoofdplaats werd. Tot de stad zelf behoren districten als Wadi Hof, Hadayek Helwan en Maasara.

Economie en transport

De industrie van Helwan omvat zware industrie met de verwerking van ijzer, staal, textiel en cement en heeft ook een grote energiecentrale. De plaats vormt het eindstation van metrolijn 1 van de metro van Caïro en heeft een weg- en treinverbinding over de Nijl met Saqqara.

Voorzieningen en bezienswaardigheden

Bij de stad liggen onder andere hete zwavelbronnen (waarbij tot begin 20e eeuw kuuroorden waren gevestigd), de Universiteit van Helwan (opgericht in 1975), de oudste graven van Egypte (20 stuks, ca. 5000 v.Chr.; waarvan enkele lijkend op die van Göbekli Tepe), een in 1946 ontdekte grafkamer en tussen 1903 en 1904 werd hier de Khedivse-sterrenwacht gebouwd, die werd gebruikt voor de observatie van de komeet Halley. In de stad werd in 1939 de eerste particuliere psychiatrische kliniek van Egypte gebouwd, die nog altijd de grootste van Egypte is.

Geboren

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

  1. districtsnaam in

">[bron?]