The King of Rome: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: sv:King of Rome
ZéroBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: de:Der König von Rom
Regel 51: Regel 51:
[[ca:El rei de Roma]]
[[ca:El rei de Roma]]
[[cs:The King of Rome]]
[[cs:The King of Rome]]
[[de:Der König von Rom]]
[[en:The King of Rome]]
[[en:The King of Rome]]
[[eo:The King of Rome]]
[[eo:The King of Rome]]

Versie van 19 dec 2011 03:20

The King of Rome
De opgezette vogel in het Derby Museum
Algemeen
Geboorteplaats Derby

The King of Rome was een succesvolle raceduif die de 1001 mijl (1.611 km) lange race van Rome in Italië naar Engeland won in 1913. De duif was het onderwerp van een lied en boek, beiden door Dave Sudbury gemaakt, en het lied is ook opgenomen door onder andere June Tabor.

De vogel

The King of Rome was een postduif die een race van 1001-mijl (1.611 km) van Rome naar Engeland won in 1913. De vogel, een blauwe doffer, ringnummer NU1907DY168, was eigendom van en gefokt door Charlie Hudson (geboren begin 1870, overleden op 13 maart 1958). De duif was gehokt op 56 Brook Street in Derby (nu gesloopt, 52° 55′ 35″ NB, 1° 29′ 8″ WL) en startte met racen in 1904. Ten tijde van de race was Hudson voorzitter en penningmeester van de Derby Town Flying Club. Hij schreef over de duivensport in de Derby Evening Telegraph. Na de dood van The King of Rome werd het lichaam van het dier ter beschikking gesteld aan het Derby Museum and Art Gallery waar de huid door middel van taxidermie werd geconserveerd onder nummer DBYMU.1946/48. Sinds 2011 is de vogel te zien, de vogel was eerder al tentoongesteld in bruikleen in onder andere het Walsall Museum en de Wollaton Hall in Nottingham.

Het lied

The King of Rome en diens eigenaar waren onderwerp van een lied en boek gemaakt door Dave Sudbury. Het lied beschrijft hoe gevaarlijk races voor de vogels kunnen zijn:

On the day of the big race a storm blew in
A thousand birds were swept away and never seen again

Het lied werd opgenomen door June Tabor. Na het horen van de uitvoering van het nummer door Sudbury in een wedstrijd in de late jaren 1980, waar ze een jurylid was (Sudbury werd vierde), werd door Tabor het lied opgenomen voor haar album Aqaba (1988). Brian McNeill, een andere finalist op het evenement, zei:

"The King of Rome" was head and shoulders above every other song sung on the night, and should have won.

McNeill heeft vervolgens het lied gecoverd en een live opname is beschikbaar op zijn album uit 2000 met Iain MacKintosh: Live and Kicking.

De Amerikaanse volkszanger Vance Gilbert coverde het nummer voor zijn album Edgewise uit 1994 en Canadese volksmuzikant Garnet Rogers nam het nummer op voor zijn album Summer Lightning uit 2004.

Externe links