Mikkel Diskerud: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pauleken97 (overleg | bijdragen)
Eigenlijk overbodig.
Pauleken97 (overleg | bijdragen)
taalfout
Regel 17: Regel 17:
Hij speelde eerder voor [[Stabæk Fotball]] en maakt deel uit van het [[Amerikaans voetbalelftal]], nadat hij speelde voor zowel Noorse als Amerikaanse jeugdselecties. Diskerud is een polyvalente middenvelder die bij voorkeur als aanvallende middenvelder speelt, maar ook als rechter- en verdedigende middenvelder uit de voeten kan.
Hij speelde eerder voor [[Stabæk Fotball]] en maakt deel uit van het [[Amerikaans voetbalelftal]], nadat hij speelde voor zowel Noorse als Amerikaanse jeugdselecties. Diskerud is een polyvalente middenvelder die bij voorkeur als aanvallende middenvelder speelt, maar ook als rechter- en verdedigende middenvelder uit de voeten kan.


Op [[31 januari]] [[2012]] raakte bekend dat Diskerud naar de [[België|Belgische]] voetbalclub [[AA Gent]] zou verhuizen. Dit op uitleenbasis, maar Gent dwong een aankoopoptie aan.
Op [[31 januari]] [[2012]] raakte bekend dat Diskerud naar de [[België|Belgische]] voetbalclub [[AA Gent]] zou verhuizen. Dit op uitleenbasis, maar Gent dwong een aankoopoptie af.


== Loopbaan ==
== Loopbaan ==

Versie van 4 feb 2012 15:28

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.


Mikkel Diskerud
Mikkel Diskerud
Persoonlijke informatie
Volledige naam Mikkel "Mix" Morgenstar Pålssønn Diskerud
Geboortedatum 2 oktober 1990
Geboorteplaats Oslo, Vlag van Noorwegen Noorwegen
Lengte 184 cm
Positie Middenvelder
Clubinformatie
Huidige club AA Gent
Rugnummer 21
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Mikkel "Mix" Morgenstar Pålssønn Diskerud (Oslo, 2 oktober 1990)[1] is een in Noorwegen geboren Amerikaans voetballer.

Hij speelde eerder voor Stabæk Fotball en maakt deel uit van het Amerikaans voetbalelftal, nadat hij speelde voor zowel Noorse als Amerikaanse jeugdselecties. Diskerud is een polyvalente middenvelder die bij voorkeur als aanvallende middenvelder speelt, maar ook als rechter- en verdedigende middenvelder uit de voeten kan.

Op 31 januari 2012 raakte bekend dat Diskerud naar de Belgische voetbalclub AA Gent zou verhuizen. Dit op uitleenbasis, maar Gent dwong een aankoopoptie af.

Loopbaan

Noorwegen

Diskerud startte zijn carrrière bij Frigg,[2] en werd er ontdekt door Stabæk tijdens een plaatselijk tornooi in Oslo.[3] Hij begon te spelen bij hun jeugdploeg in 2005, terwijl hij daarnaast naar de sportschool ging (het Noors College voor Elite Sport).[2] Hij startte regelmatig in de B-kern van de ploeg in de Noorse Tweede klasse in het seizoen 2006 en de volgende seizoenen. In 2008 hielp hij ook de jeugdploeg van de U19 om de Noorse Junior Cup te winnen. [4]

Hij maakte zijn debuut in de eerste ploeg in een wedstrijd voor de Noorse voetbalbeker in 2008 tegen Vestfossen IF.[5] Hij startte in het eerste elftal in de La Manga Cup in 2009, waar hij in zijn eerste wedstrijd na twee minuten scoorde.[6] Hij speelde ook als invaller in de Super Final, de Noorse Super Cup, een week voor de competitie start.[7] In de openingswedstrijd zat hij op de bank, maar in de tweede wedsstrijd tegen SK Brann, kon hij zijn debuut maken in een reguliere competitiewedstrijd. Hij kwam tien minuten voor het einde van de wedstrijd in de ploeg en maakte de gelijkmaker in de 84ste minuut, waarna de wedstrijd op 1-1 eindigde.[8] Hij speelde zijn eerste UEFA Champions League-wedstrijd als 18-jarige op 15 juli 2009, toen Stabæk tegen Tirana speelde in Albanië.

Nadat hij in 2009 actief als reservespeler werd gebruikt,werd hij in 2010 een basisspeler en maakt sindsdien vast deel uit van de basisploeg als centrale speler.

KAA Gent

Nadat er al enkele geruchten waren geweest[9] maakte Diskerud op 31 januari 2012 de overstap naar de Belgische voetbalclub AA Gent.[10][11][12][13][14] Op uitleenbasis, maar Gent bedwong een aankoopoptie, waardoor er geen enkele andere club met hem mag onderhandelen zonder de toestemming van de club. Als dit wel zou gebeuren en Diskerud getransfereerd zou worden naar een andere club mag Gent rekenen op een kleine vergoeding. In België komt hij zijn landgenoot Sacha Kljestan van RSC Anderlecht en zijn goeie vriend Mushaga Bakenga van Club Brugge tegen. Hij zal in het shirt van De Buffalo's het rugnummer 21 bekleden. Zelf was hij direct onder de indruk van de stad Gent, liet hij zich ontvallen dat de infrastructuur bij Gent zeer professioneel oogt en was hij gecharmeerd door het alom gekende Buffalo-logo omdat hij zelf een kleine beetje een native american is.[15][16] Hij werd meteen geselecteerd voor de uitmatch tegen OH Leuven.[17]

Internationale carrière

Diskerud's moeder komt uit Arizona en zijn vader uit Noorwegen, waardoor hij zowel voor de Verenigde Staten als voor Noorwegen kan uitkomen. Nadat hij bij verschillende jeugdelftallen van zowel Noorwegen als de Verenigde Staten had gespeeld, koos hij uiteindelijk toch om voor het Amerikaans voetbalelftal uit te komen.

Hij maakte zijn debuut voor het vaderland van haar moeder op 17 november 2010 in de Nelson Mandela Challenge Cup tegen Zuid-Afrika. Hij gaf de assist voor de winning goal van Juan Agudelo. Hij motiveerde zijn keuze naar eigen zeggen door het principe "Wie eerst komt, is eerste keuze", al had hij in zijn eigen dromen liever voor beide elftallen tegelijk willen uitkomen. Het bleef totnogtoe bij 2 interlands en enkele oproepingen, maar er wordt verwacht dat hij in de toekomst basisspeler kan worden van The Yanks

Trivia

  • Zijn moeder gaf hem de nickname "Mix" toen hij leerde stappen en rondrende als een mixmaster (Engels voor "keukenmixer").

Statistieken

Seizoen Club Land Competitie Wed. Goals
2008 Stabæk Fotball Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 0 0
2009 Stabæk Fotball Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 21 3
2010 Stabæk Fotball Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 30 4
2011 Stabæk Fotball Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 30 3
2011-2012 AA Gent Vlag van België België Eerste klasse 0 0
Totaal 81 10