Nanometer: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mexicano (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 84.31.113.200 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Mexicano
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Zijbalk afgeleide eenheden van meter}}
{{Zijbalk afgeleide eenheden van meter}}
Een '''nanometer''' is een lengtemaat die is afgeleid van het [[Système International|SI]]-systeem. Een verouderde benaming is millimicron. De maat heeft het symbool '''nm'''. Een nanometer is gelijk aan 10<sup>-9</sup> [[meter]], dus 0,000&nbsp;000&nbsp;001 meter of een miljardste meter. In een nanometer passen zo'n 5 [[atoom|atomen]]. Een deeltje van een kubieke nanometer bevat dus ongeveer honderd atomen. Zoiets heet een [[nanopartikel]]. Nanopartikels, bijvoorbeeld [[colloïde|colloïdaal]] [[zilver]] of [[goud]], zijn het onderwerp van bijzonder veel onderzoek als onderdeel van de speurtocht naar [[nanotechnologie]] en in de [[katalyse]]. een nanometer wordt vooral gebruikt voor het aan geven van sterkte van lampen
Een '''nanometer''' is een lengtemaat die is afgeleid van het [[Système International|SI]]-systeem. Een verouderde benaming is millimicron. De maat heeft het symbool '''nm'''. Een nanometer is gelijk aan 10<sup>-9</sup> [[meter]], dus 0,000&nbsp;000&nbsp;001 meter of een miljardste meter. In een nanometer passen zo'n 5 [[atoom|atomen]]. Een deeltje van een kubieke nanometer bevat dus ongeveer honderd atomen. Zoiets heet een [[nanopartikel]]. Nanopartikels, bijvoorbeeld [[colloïde|colloïdaal]] [[zilver]] of [[goud]], zijn het onderwerp van bijzonder veel onderzoek als onderdeel van de speurtocht naar [[nanotechnologie]] en in de [[katalyse]]. een nanometer wordt vooral gebruikt voor het aangeven van sterkte van lampen.


De nanometer is een veelgebruikte eenheid wanneer er over [[elektromagnetische straling]] gesproken wordt, vooral in het gebied van het zichtbare [[licht]].
De nanometer is een veelgebruikte eenheid wanneer er over [[elektromagnetische straling]] gesproken wordt, vooral in het gebied van het zichtbare [[licht]].

Versie van 14 feb 2012 15:16

Grotere/kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−15 femtometer
of fermi
fm
10−12 picometer pm
10−10 ångström Å
10−9 nanometer nm
10−6 micrometer
of micron
µm
10−3 millimeter mm
10−2 centimeter cm
10−1 decimeter dm
1 meter m
101 decameter dam
102 hectometer hm
103 kilometer km
106 megameter Mm
109 gigameter Gm
1012 terameter Tm

Een nanometer is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-systeem. Een verouderde benaming is millimicron. De maat heeft het symbool nm. Een nanometer is gelijk aan 10-9 meter, dus 0,000 000 001 meter of een miljardste meter. In een nanometer passen zo'n 5 atomen. Een deeltje van een kubieke nanometer bevat dus ongeveer honderd atomen. Zoiets heet een nanopartikel. Nanopartikels, bijvoorbeeld colloïdaal zilver of goud, zijn het onderwerp van bijzonder veel onderzoek als onderdeel van de speurtocht naar nanotechnologie en in de katalyse. een nanometer wordt vooral gebruikt voor het aangeven van sterkte van lampen.

De nanometer is een veelgebruikte eenheid wanneer er over elektromagnetische straling gesproken wordt, vooral in het gebied van het zichtbare licht.

Zie ook