Update (software): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vertrokken (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Ch@ss (overleg | bijdragen)
herschreven en uitgebreid
Regel 1: Regel 1:
'''Updaten''' is een computerprogramma naar een volgende (veelal betere) versie brengen.
'''Updaten''' is een computerprogramma naar een nieuwere (meestal betere versie) brengen. Een update wordt ook wel eens een [[patch]] genoemd.


== Update vs Upgrade ==
Een update wordt meestal uitgebracht om functionaliteit van een programma te verbeteren of toe te voegen. Ook worden updates gemaakt om [[bug]]s of beveiligingsrisico's te herstellen. Dit laatste is beter bekend onder de naam [[patch]].


Er is een groot verschil tussen een update en een [[upgrade]]:
{{beg}}
*Een update wordt meestal uitgebracht om bugs of beveiligingsrisico's te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuw uitzicht,...
*Updates zijn meestal te herkennen aan het feit dat het tweede getal van het versienummer met 1 verhoogt. Bijvoorbeeld van 1.1 naar 1.2 of van 1.12 naar 1.13<br>Bij een upgrade verhoogt normaal het eerste getal van het versienummer en wordt het tweede getal terug op 0 gezet. Bijvoorbeeld van 1.5 naar 2.0
*Voor een update moet je normaal nooit betalen, zelfs niet als het om een commercieel programma gaat. Voor een upgrade moet je echter meestal bijbetalen (indien het om een commercieel programma gaat). Dikwijls moet je echter niet zoveel betalen als wanneer je het programma voor het eerst zou installeren.
*Updates hebben ''meestal'' een kleinere omvang dan upgrades.


== Hoe updaten ==

Er zijn verschillende manieren om een programma te updaten en welke van toepassing is verschilt van programma tot programma:
#Men moet een nieuw installatiebestand downloaden en over de vorige versie installeren. Deze werkwijze is erg omslachtig omdat iedere keer het volledige programma opnieuw moet worden geïnstalleerd. Deze werkwijze komt vooral bij kleine programma's voor.
#Men download een installatiebestand dat enkel die bestanden veranderd die daadwerkelijk vernieuwd zijn. Deze werkwijze wordt vooral toegepast door de middelgrote softwarebedrijven.
#Het programma kan zelfstandig de nieuwe updates downloaden en installeren. Deze techniek wordt vooral door de grote softwarebedrijven gebruikt.

== Wanneer updaten ==

Het is aangeraden om indien er een update is deze onmiddelijk te installeren omdat ze meestal onder de motorkap enkele belangrijke wijzigingen aanbrengt. Je zal zelden het verschil merken met de vorige versie, alleen zal je nieuwe versie stabieler zijn (= beter werken). Upgrades zijn veel grotere wijzigingen en er moet beter over nagedacht worden of het voordelig is om deze te installeren.

[[Categorie:Software]]

[[en:Patch (computing)]]

Versie van 9 feb 2006 00:25

Updaten is een computerprogramma naar een nieuwere (meestal betere versie) brengen. Een update wordt ook wel eens een patch genoemd.

Update vs Upgrade

Er is een groot verschil tussen een update en een upgrade:

  • Een update wordt meestal uitgebracht om bugs of beveiligingsrisico's te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuw uitzicht,...
  • Updates zijn meestal te herkennen aan het feit dat het tweede getal van het versienummer met 1 verhoogt. Bijvoorbeeld van 1.1 naar 1.2 of van 1.12 naar 1.13
    Bij een upgrade verhoogt normaal het eerste getal van het versienummer en wordt het tweede getal terug op 0 gezet. Bijvoorbeeld van 1.5 naar 2.0
  • Voor een update moet je normaal nooit betalen, zelfs niet als het om een commercieel programma gaat. Voor een upgrade moet je echter meestal bijbetalen (indien het om een commercieel programma gaat). Dikwijls moet je echter niet zoveel betalen als wanneer je het programma voor het eerst zou installeren.
  • Updates hebben meestal een kleinere omvang dan upgrades.


Hoe updaten

Er zijn verschillende manieren om een programma te updaten en welke van toepassing is verschilt van programma tot programma:

  1. Men moet een nieuw installatiebestand downloaden en over de vorige versie installeren. Deze werkwijze is erg omslachtig omdat iedere keer het volledige programma opnieuw moet worden geïnstalleerd. Deze werkwijze komt vooral bij kleine programma's voor.
  2. Men download een installatiebestand dat enkel die bestanden veranderd die daadwerkelijk vernieuwd zijn. Deze werkwijze wordt vooral toegepast door de middelgrote softwarebedrijven.
  3. Het programma kan zelfstandig de nieuwe updates downloaden en installeren. Deze techniek wordt vooral door de grote softwarebedrijven gebruikt.

Wanneer updaten

Het is aangeraden om indien er een update is deze onmiddelijk te installeren omdat ze meestal onder de motorkap enkele belangrijke wijzigingen aanbrengt. Je zal zelden het verschil merken met de vorige versie, alleen zal je nieuwe versie stabieler zijn (= beter werken). Upgrades zijn veel grotere wijzigingen en er moet beter over nagedacht worden of het voordelig is om deze te installeren.