Millet (Ottomaanse Rijk): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
JYBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: gewijzigd: fa:ملت (عثمانی)
Regel 25: Regel 25:
[[en:Millet (Ottoman Empire)]]
[[en:Millet (Ottoman Empire)]]
[[es:Sistema Millet otomano]]
[[es:Sistema Millet otomano]]
[[fa:میلت (عثمانی)]]
[[fa:ملت (عثمانی)]]
[[fr:Millet (Empire ottoman)]]
[[fr:Millet (Empire ottoman)]]
[[he:מילט]]
[[he:מילט]]

Versie van 18 sep 2012 07:01

Een millet (van het Arabische woord millah = natie) was een religieuze gemeenschap in het Ottomaanse Rijk. De leden van de millet moesten zich houden aan wat de religieuze autoriteiten van hun religie voor hen bepaalde dat wat juist was en genoten een grote mate van autonomie qua persoonsgebonden materies. Op godsdienstig en juridisch vlak moesten ze evenwel de suprematie van de soennitische islam erkennen.[1]

Binnen het Ottomaanse Rijk waren de vier belangrijkste millets de moslims, de Grieken, de Armeniërs en de joden. De godsdienst was bepalend boven hun etniciteit.

  • De moslim-millet heette ook wel de millet-i hakime, de dominante millet. Hier hoorden niet alleen Turken bij, maar ook Arabieren, Berbers, Koerden en verschillende groepen uit de Balkan en de Kaukasus.
  • De tweede millet was die van de Grieken. Naast etnische Grieken behoorden hier ook volgelingen van andere Orthodoxe Kerken toe, zoals de Serven en Bulgaren. De Roemenen en christelijke Arabieren en Turken behoorden hier eveneens toe.
  • De derde millet was die van de Armeniërs. Dit waren vooral Armeniërs maar ook Kopten uit Egypte en Jakobieten uit Syrië.
  • De joodse millet was de kleinste van deze vier en tot deze millet behoorden alle joden in het rijk.

Het Ottomaanse millet-systeem wordt beschouwd als een vroeg voorbeeld van de pre-moderne religieuze pluralisme (religieuze vrijheid).