Betrouwbaarheid (informatie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Betrouwbaarheid en validiteit: links toegevoegd en typo)
'''[[Validiteit]]''' deze zegt iets over de inhoud: hier wordt meestal gemeten wat de bedoeling van een onderzoek is. Wanneer u mensen op straat vraagt of ze wel eens hebben gestolen, is de kans groot dat de meeste onder hen dit zullen ontkennen. Op basis van een dergelijk onderzoek schat u het aantal dieven te laag in. Zo bestaat de kans dat de gemeten proef niet valide is
Bij validiteit wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen:
 
• '''[[Interne validiteit]]''': de mate waarin gezegd kan worden dat de conclusies van het onderzoek geldig zijn voor de onderzoeksgroep.
:• '''[[ExterneInterne validiteit]]''': de mate waarin gezegd kan worden dat de conclusies ook van toepassinghet zijnonderzoek opgeldig dezijn gehelevoor populatiede onderzoeksgroep.
 
:• '''[[InterneExterne validiteit]]''': de mate waarin gezegd kan worden dat de conclusies vanook hetvan onderzoek geldigtoepassing zijn voorop de onderzoeksgroep.gehele populatie
 
'''[[Betrouwbaarheid]]''' heeft te maken met de stabiliteit van het [[onderzoeksresultaat]]. Wanneer het onderzoek zou worden herhaald, komen dan dezelfde resultaten naar voren.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu