Vangschip: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Zorrobot (overleg | bijdragen)
k r2.7.3) (Robot: toegevoegd: nn:Kvalbåt
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 13 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q973740
Regel 15: Regel 15:
[[Categorie:Walvisvaart]]
[[Categorie:Walvisvaart]]


[[da:Hvalfanger (skib)]]
[[de:Walfänger]]
[[el:Φαλαινοθηρικό]]
[[en:Whaler]]
[[eo:Balenŝipo]]
[[fr:Baleinier]]
[[is:Hvalveiðiskip]]
[[it:Baleniera]]
[[ja:捕鯨船]]
[[nn:Kvalbåt]]
[[nn:Kvalbåt]]
[[no:Hvalbåt]]
[[pt:Baleeiro]]
[[ru:Китобойное судно]]
[[simple:Whaler]]

Versie van 13 mrt 2013 13:09

Een vangschip.

Een vangschip (ook vangboot of walvisjager, kortweg jager, Engels: catcher) is een klein, snel en wendbaar schip dat speciaal is uitgerust voor het jagen, vangen en doden van walvissen tijdens de walvisvaart op volle zee.

Boven de voorsteven van het vangschip bevindt zich het harpoenkanon waarmee de harpoenier de harpoen, vanaf de negentiende eeuw voorzien van een explosieve lading, in de walvis moet schieten. Toch kan het nog steeds twee uur duren voordat de walvis hieraan sterft [1]. Aan de harpoen is een lange tros bevestigd. Daarmee vangt het vangschip de walvis. Zogenaamde boeiboten verslepen vervolgens de gevangen walvis naar het walvisfabrieksschip, waar de walvis aan boord wordt gehesen om aan dek verwerkt te worden.

De walvisvaart waarbij de jacht op en vangst en verwerking van walvissen door een vloot van schepen op volle zee plaatsvindt heet "pelagische walvisvaart'. De enige Nederlandse maatschappij die deze vorm van walvisvaart heeft bedreven is de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvischvaart (NMW). Naast de grote walvisfabrieksschepen Willem Barendsz (I) en Willem Barendsz (II) beschikte deze maatschappij per expeditie over circa acht tot veertien vangschepen.

Zie de categorie Whaling van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.