Voorwaardelijk opzet: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
369 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Voorwaardelijk opzet''' ([[Latijn]]: dolus eventualis), ook wel '''kansopzet''' genoemd, is [[opzet]] met [[mogelijkheidsbewustzijn]].
 
De term stamt uit het Nederlandse [[strafrecht]]. Het is eigenlijk een misleidende term. Er is eigenlijk niets voorwaardelijks aan het opzet. De dader weet dat zijn daad een bepaald gevolg '''kan''' hebben (mogelijkheidsbewustzijn), maar neemt de gevolgen op de koop toe. Hij heeft het in zijn macht om deze kans tot nul te reduceren, maar doet dit niet omdat hij zijn gedrag zo graag wil uitvoeren. Voorwaardelijk opzet ligtis tussende ondergrens van opzet. enAndere bewustevormen schuldvan inopzet zijn noodzakelijkheidbewustzijn en zuiver opzet.
 
Schematisch is opzet willen en weten, culpose delicten is weten en bij overtredingen zijn beide niet noodzakelijk.
 
== Voorbeelden ==
Een drietal (analoge) voorbeelden werkt deze abstracte alinea beter uit:
 
* '''Voorbeeld 1 (zuiver opzet):''' ''Robbert rijdt in zijn auto. Ineens ziet hij Pieter oversteken. Robbert heeft een gigantische hekel aan Pieter: Pieter heeft namelijk een affaire met zijn vrouw. Robbert had al vaker bij zichzelf gedacht dat het maar beter was als Pieter dood was. Nu is zijn kans: niemand is aanwezig en Pieter loopt open en bloot op de weg. Robbert rijdt met 100 km/uur op Pieter af en overrijdt hem zodanig dat hij overlijdt.'' Dit is (boos) opzet, en wel in de meest directe en heldere vorm. Robbert weet dat Pieter door hem aan te rijden zal overlijden en hij wil dit ook.
* '''Voorbeeld 2 (voorwaardelijk opzet):''' ''Hetzelfde scenario als hierboven, alleen wil Robbert Pieter nu alleen maar bangmaken door hem met een auto in volle vaart en met piepende banden te achtervolgen. Hij beseft dat dit linke soep is: Pieter zou wel eens geraakt kunnen worden. Direct daarna denkt hij "Ach het is Pieter maar, als hem iets overkomt zal ik daar geen traan om laten, dus gaan met die banaan." Pieter ziet de auto dreigend op hem afrijden maar komt ten val en wordt alsnog dodelijk overreden.'' Robbert heeft nu, ook al wilde hij Pieter in eerste instantie niet doden, hem toch opzettelijk van het leven beroofd. Hij wist immers dat er een aanmerkelijke kans was dat Pieter dodelijk geraakt zou worden, en heeft deze aanvaard.
* '''Voorbeeld 3: (bewuste schuld en valt daarmee buiten het beeld van opzet, dit is een culpoos delict):''' ''Hetzelfde als hierboven, alleen heeft Robbert nu helemaal niets tegen Pieter. Hij zit echter met drie vrienden in een balorige bui in de auto en ziet Pieter oversteken. Ze zitten te geinen "wat een nerd die vent is", en een van de vrienden moedigt Robbert aan om "hem eens even bang te maken". Robbert is daar wel voor te porren. Als een andere vriend zegt dat het verkeerd kan aflopen zegt Robbert: "Ach joh, dat weet ik ook wel, maar die kans is zó klein...." Ook nu gaat het mis met een dodelijk ongeluk als gevolg.'' Dit is bewuste schuld. Robbert wilde Pieter niet dood hebben en zou als hij wist dat de kans daarop zo groot was, zijn gedrag achterwege hebben gelaten. Met andere woorden: hij schatte de kans verkeerd in, maar wel op een dusdanige manier dat hij zich niet gedroeg zoals een goed verkeersdeelnemer zich dient te gedragen.
 
== Elementen ==
*(1954) [[Arrest Toneelvereniging Cicero|Cicero-arrest]]
*(1985) [[Arrest Aanmerkelijke kans|Aanmerkelijke kans]]
*(1996) [[Porsche-arrest]] (géénhet gerechtshof was van mening dat hier sprake was van voorwaardelijk opzet. De HR echter niet, deze kwam tot bewust schuld (culpoos delict).
*(2001) [[Enkhuizer doodslag]] (wél voorwaardelijk opzet)
*(2001) [[Bacchus-arrest]] (voorwaardelijk opzet van [[deelneming (misdrijf)|medepleger]])
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten