Betrouwbaarheid (informatie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dus1986 (overleg | bijdragen)
Label: Misbruikfilter: Experimenteren
Regel 9: Regel 9:
[[Categorie:Journalistiek]]
[[Categorie:Journalistiek]]
[[Categorie:Informatiewetenschap]]
[[Categorie:Informatiewetenschap]]

Hieronder een kleine onderverdeling volgens het type informatie en de kenmerken en welke deze moeten voldoen.

De site

* Afgezien van ooggetuigenverslagen en andere mededelingen van direct betrokkenen is informatie doorgaans betrouwbaarder wanneer het afkomstig is van een grotere organisatie.

* Probeer er achter te komen van wie de domeinnaam is.

* Probeer op de site te achterhalen wie er achter de site zit, en waarom.

* Niet alle informatie op de site van een bedrijf of universiteit heeft het goedgekeurd-stempel van de organisatie. Let op adressen waar een ~ (tilde) in voorkomt, of informatie die staat op adressen met de woorden members of users. Het gaat dan meestal om particuliere pagina's. Deze informatie kan evengoed betrouwbaar zijn, maar mag niet worden toegeschreven aan universiteit of organisatie.

* Is de informatie ondertekend met een naam of een e-mailadres? Informatie die van niemand is kan je niet zonder meer vertrouwen.

* Biedt de auteur of de site links naar doorgaans betrouwbare bronnen buiten de eigen site die de informatie bevestigen?

* Geeft de auteur informatie over zichzelf?

Versie van 9 apr 2013 18:14

Wanneer men spreekt over de betrouwbaarheid van informatie, dan bedoelt men daarmee de mate waarin men erop kan vertrouwen dat de informatie (feitelijk) waar en relevant is.

De betrouwbaarheid van media wordt afgemeten aan de betrouwbaarheid van informatie verkregen via die media. In de praktijk integreren mensen betrouwbaarheid en relevantie van mediaberichten tot een subjectief ervaren betrouwbaarheidsgevoel.

Synoniemen

Eerlijkheid, geloofwaardigheid en waarschijnlijkheid zijn synoniemen voor betrouwbaarheid met betrekking tot informatie.

Hieronder een kleine onderverdeling volgens het type informatie en de kenmerken en welke deze moeten voldoen.

De site

  • Afgezien van ooggetuigenverslagen en andere mededelingen van direct betrokkenen is informatie doorgaans betrouwbaarder wanneer het afkomstig is van een grotere organisatie.
  • Probeer er achter te komen van wie de domeinnaam is.
  • Probeer op de site te achterhalen wie er achter de site zit, en waarom.
  • Niet alle informatie op de site van een bedrijf of universiteit heeft het goedgekeurd-stempel van de organisatie. Let op adressen waar een ~ (tilde) in voorkomt, of informatie die staat op adressen met de woorden members of users. Het gaat dan meestal om particuliere pagina's. Deze informatie kan evengoed betrouwbaar zijn, maar mag niet worden toegeschreven aan universiteit of organisatie.
  • Is de informatie ondertekend met een naam of een e-mailadres? Informatie die van niemand is kan je niet zonder meer vertrouwen.
  • Biedt de auteur of de site links naar doorgaans betrouwbare bronnen buiten de eigen site die de informatie bevestigen?
  • Geeft de auteur informatie over zichzelf?