Chatroom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
51 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Een '''chatroom''' of '''chatbox''' is een [[Virtualiteit (informatica)|virtuele]] ruimte op het [[internet]] waar men kan [[Chatten (communicatie)|chatten]]. Een letterlijke vertaling uit het [[Engels]] is "praatjeskamer" of "kletskist". Het werkwoord ''to chat'' in de betekenis van "kletsen", "babbelen" of "praatjes maken" (zonder waarde-oordeel) werd het eerst gesignaleerd rond het jaar [[1440]]. Nog oudere woordvormen zijn ''chatter'' en ''chiteren''.<ref>{{en}}[http://www.etymonline.com/index.php?term=chat Etymonline.com: Chat]</ref>
 
Voor de komst van het internet bestonden er al telefoonnummers -altijd betaalnummers- waar men met meerdere onbekenden kon praten. In de volksmond werden die als 'babbelbox' of 'babbellijn' aangeduid. De komst van internet en hiermee van chatrooms heeft de telefonische babbelboxen groteldeels verdrongen, aangezien met via een chatroom (bijna) gratis met anderen kan praten.
 
DatEen gebeurtchatroom dooris veelal ingebed in een [[webpagina]] op het internet waar mensen (meestalmet gelijkaardige interesses) korteelkaar ontmoeten en "praten". Dat gebeurt door tekstberichtjestekstberichten in te tikken. De berichten worden verzonden naar de [[server]] en gedownload binnen de [[Java (programmeertaal)|Java]]-applicatie of het [[Object Linking and Embedding|ActiveX]]-object op de pagina. Ook wordt er voor het transport van de communicatie wel gebruikgemaakt van het [[Internet Relay Chat|IRC]] -protocol, waarbij meerdere IRC-servers één netwerk kunnen vormen. Men kiest een [[nicknickname]] oftewel een pseudoniem, en men kan soms ook een [[avatar]] kiezen. Soms biedt de chatroom de mogelijkheid foto's uit te wisselen, of elkaar via een [[webcam]] te zien.
Een chatroom is veelal ingebed in een [[webpagina]] op het internet waar mensen
(met gelijkaardige interesses) elkaar ontmoeten en “babbelen”.
Dat gebeurt door (meestal) korte tekstberichtjes in te tikken. De berichten worden verzonden naar de [[server]] en gedownload binnen de [[Java (programmeertaal)|Java]]-applicatie of het [[Object Linking and Embedding|ActiveX]]-object op de pagina. Ook wordt er voor het transport van de communicatie wel gebruikgemaakt van het [[Internet Relay Chat|IRC]] protocol. Men kiest een [[nick]] oftewel een pseudoniem, en men kan soms ook een [[avatar]] kiezen. Soms biedt de chatroom de mogelijkheid foto's uit te wisselen, of elkaar via een [[webcam]] te zien.
 
Door zich aan te melden onder een pseudoniem, kan een chatter anoniem blijven.
 
Er zijn open en gesloten chatboxen. Open chatboxen vind je op een website, gesloten chatboxen moet je downloaden. Een open chatbox, waar je je aanmeldt
met een “nickname” (schuilnaam), is toegankelijk voor iedereen. Je weet niet wie je er zal ontmoeten en je weet niet of iemand is wie/wat hij/zij beweert te zijn. Dit kan als spannend worden ervaren, maar kan ook riskant zijn.
 
Open chatboxen kennen daarnaast soms ook chatroulette. Dit is een systeem waarbij chatters willekeurig in 1-op-1 privegesprekken bij elkaar worden gebracht, maar waarbij elke chatter met een druk op de knop het gesprek kan beeindigen waarna beiden aan anderen worden gelinkt. Vaak wordt er wel rekening gehouden met geslacht en leeftijd zodat de kans groter is dat beide chatters bij elkaar passen en daadwerkelijk gaan chatten.
 
Chatten via het instant messaging-programma [[Windows Live Messenger]] (voorheen MSN Messenger) en [[Yahoo! Messenger]] verschilt van chatten in een open chatbox doordat je toestemming moet krijgen om met een bepaalde persoon te mogen chatten, en doordat jede gebruiker zelf toestemming moet geven aan iemand om met jouhiermee te kunnen chatten.
 
==Risico's en veiligheid==
[[Faker]]s, oftewel personen die met dubbelzinnige bedoelingen op een chatbox inloggen, vormen een groot probleem op chatboxen. Veel fakers proberen minderjarigen aan te zetten tot [[cyberseks]] of tot het maken van een [[seksdate]], maar ook oplichting, grappenmakerij, stalking, cyberpesten, commerciele misleiding en andere ongewenste praktijken of misdrijven kunnen hiervan het motief of resultaat zijn. Om die reden wordt het veelal afgeraden om persoonlijke informatie te verstrekken en censureren of [[bannen]] sommige chatboxen zelfs chatters die dit toch proberen.
 
Ook moderators en registratie-eisen kunnen bijdragen aan de veiligheid van een chatbox. Sommige open chatrooms worden “bewaakt” door een [[moderator (algemeen)|moderator]], die de gesprekken volgt en kan beslissen om bepaalde boodschappen niet te laten verschijnen (bv. vanwege obsceen of racistisch taalgebruik). In de meeste chatrooms is echter geen moderator aanwezig, en bovendien is het meestal onbegonnen werk voor moderators om ieder proveberichtprivébericht te controleren. Wel kan een chatter bij hen klagen over misdragingen door een ander waarop de moderator sancties kan toepassen, zoals een [[waarschuwing]] of [[ban]] (tijdelijke blokkering). Ook is het mogelijk dat men slechts kan chatten wanneer men zich eerst registreert. Hoewel dit de risico's niet volledig wegneemt, werpt het vaak wel een zekere drempel op voor kwaadwillenden.
 
De toelatingsvoorwaarde maakt chatten via een gesloten chatbox als MSN veiliger dan via open chatboxen. Tenminste, als de chatter zijn veiligheid ter harte neemt. En daar loopt het in de praktijk wel eens fout: een aantal jongeren houden ervan om hun contactlijst zo lang mogelijk te maken en er ook onbekenden aan toe te voegen. Vervolgens kunnen zonder enige controle foto's of persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Veel fakers leggen het contact op een open chatbox en wisselen vervolgens e-mail adressen uit om dit contact voort te zetten op een gesloten chatbox, waar ook geen controle of moderators aanwezig zijn.
 
Veel chatboxen hebben bovendien leeftijdseisen. Een tienerchat is er bijvoorbeeld voor personen van 12 tot 18, een volwassenen- of erotische chat voor 18+, en dan zijn er soms ook chatboxen voor andere leeftijdscategorieenleeftijdscategorieën. Deze maatregel is overigens vrij makkelijk te omzeilen aangezien men iedere leeftijd in kan vullen die men wil.
 
Voor sommige mensen, met name wanneer zij onvoldoende bevrediging uit hun eigen sociale leven haalden, kan een chatbox zeer verslavend zijn. Dit was al het geval bij de telefonische babbelboxen, met met hoge telefoonrekeningen (tot duizenden guldens) tot gevolg. Via een internet-chatroom kan men (bijna) gratis met anderen praten, maar het nadeel hiervan is dat de verslaving langer kan voortwoekeren. Werk, huishouden en andere taken worden verwaarloosd om maar te kunnen blijven chatten. Men kan hier een parallel zien met (online)gameverslaving en (cyber)seksverslaving.
Veel openbare chatboxen werken via een zogeheten directe [[Socket|socketconnectie]] waardoor de berichten zonder tussenkomst van de [[webbrowser]] doorgegeven worden. Dit zorgt ervoor dat het transport sneller verloopt.
 
{{Appendix}}
== Noten ==
{{References}}
 
[[Categorie:Chat]]

Navigatiemenu