Cyberseks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Volgens mij wordt hier letterlijk de standpunten van een enkele organisatie weergegeven. Dat lijk mij niet neutraal genoeg voor een encyclopedie.
Dit sjabloon is geplaatst op 8 april 2016.
Vraagteken

Cyberseks is seksualiteit via internet, doorgaans door het uploaden van expliciet erotisch materiaal, het bekijken van exclusieve pikante livecambeelden via webcam: webcamseks genoemd en chatten met andere gebruikers in een daartoe voorziene chatroom.

Cyberseks is zonder enige vorm van extern fysiek aanraken of aangeraakt worden, behalve eventueel indirect of kunstmatig met teledildonica.

Chatrooms[bewerken]

In de jaren negentig en begin jaren nul werden chatrooms vaak gebruikt als medium (door cyberseksers) om met elkaar in contact te komen.[1] Veel vrouwelijke en minderjarige chatters hadden te maken met ongewenste seksuele chatberichten. Vanwege deze heisa en kritiek besloot MSN op 14 oktober 2003 haar chatrooms wereldwijd te sluiten wegens te gevaarlijk voor jongeren.[2] In juni 2005 kwam ook het Nederlandse Jeugdjournaal voor haar chatdiensten in een negatief daglicht te staan omdat een aantal jongeren seksueel werd benaderd. Ondanks cyberseks nooit werd toegelaten op een gewone chat werd er toch massaal beslist strenger op te treden tegen dergelijke ongewenste feiten. Dit werd teweeggebracht door registratie in te voeren en moderatoren in te schakelen. Dit heeft een grote impact aangezien er daardoor in de meeste omstandigheden onmiddellijk kan worden ingegrepen. Bovendien gaat van hun aanwezigheid al een preventieve werking uit.

Als alternatief bestaan media voor volwassenen met wederzijdse toestemming om alle seksuele lusten te bevredigen, zoals erotische webcamsites met webcamgirls[3] Ook bestaan er zogenaamde '18-plus' of 'adult' chatrooms die duidelijk bedoeld zijn voor volwassenen die cyberseks willen.

Cyberseksende jongeren in Nederland[bewerken]

Uit onderzoek van Rutgers Nisso Groep in opdracht van stichting Mijn Kind Online blijkt dat jongeren vooral binnen een bestaande liefdesrelatie (met MSN Messenger via webcam) regelmatig aan cyberseks doen. Met cyberseks is niets mis, zolang men maar rekening houdt met de risico's van "internet-soa's":[4]

  • Hebdertieten (lees heb-d’r-tieten): Iemand verspreidt uit wraak foto’s en/of video's na een relatiebreuk.
  • Gluiper: Met iemand chatten die zich anders voordoet dan hij/zij is.
  • Geilzucht: Iemand masturbeert zich ongevraagd via webcam terwijl de andere toch nieuwsgierig toekijkt.
  • Verplicht voelen: In een relatie voelt men zich vaak verplicht om naakt te gaan terwijl men dat helemaal niet wil.

Erotisch chatten en webcamsessies hebben een belangrijke plaats ingenomen in de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren, daarom heeft internetsoa.nl een lespakket samengesteld voor scholen, leraren en ouders om jongeren weerbaar en kritisch te maken om ervoor te zorgen dat ze niet onwetend op het net worden losgelaten.[5] In 2006 werd door internetsoa.nl een cybersekscampagne gelanceerd via YouTube met als onderwerp Internetseks: daar kan je goed ziek van zijn.