Cyberseks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Volgens mij wordt hier letterlijk de standpunten van een enkele organisatie weergegeven. Dat lijk mij niet neutraal genoeg voor een encyclopedie.
Dit sjabloon is geplaatst op 8 april 2016.
Vraagteken
Cybersex.jpg

Cyberseks is seksualiteit via internet, doorgaans door het uploaden van expliciet erotisch materiaal, het bekijken van exclusieve pikante livecambeelden via webcam: webcamseks genoemd en chatten met andere gebruikers in een daartoe voorziene chatroom.

Cyberseks is zonder enige vorm van extern fysiek aanraken of aangeraakt worden, behalve eventueel indirect of kunstmatig met teledildonica.

Voordelen[bewerken]

 • In sommige gevallen kan cyberseks voor koppels die in een dagelijkse sleur zijn terechtgekomen een mooie aanvulling zijn om het seksleven te bevorderen.
 • Cyberseks kan een surrogaat voor werkelijke seks zijn voor koppels die langere tijd gescheiden van elkaar moeten leven.
 • Zolang alle seksuele contacten elektronisch blijven, is er geen enkel gevaar voor ongeplande zwangerschappen, verkrachtingen, infectie met hiv of andere soa's.
 • Er kan telkens een andere identiteit worden aangemeten; de ene keer een vrouw en de andere keer een man. Dit kan bevrijdend zijn.
 • Het kan op de gekste plaatsen door middel van mobiele telefoon en/of tablet.
 • Het kan gedeeltelijk en meestal volledig anoniem plaatsvinden.
 • Wanneer iemand zich schaamt, geen relatie heeft, of nog nooit heeft gevreeën, kan dit best een alternatief zijn om aan zijn/haar trekken te komen en enige ervaring op te doen.
 • Het is mogelijk seksfantasieën waar te maken die in het dagelijks leven onmogelijk zijn.[1]

Nadelen[bewerken]

 • Wanneer iemand livecamt, kan deze persoon op openbare plaatsen zomaar herkend worden, wat erg gênant kan zijn.
 • Uitwisselen van eigen erotisch fotomateriaal en/of videobeelden kan een eigen leven leiden wanneer iemand kwaadwillig iemand wil vernederen.
 • Bij verspreiding van eigen fotomateriaal en/of livecambeelden is er kans op chantage door te dreigen dit te melden aan familieleden, vrienden en werkgevers.
 • Uitgewisselde bestanden of websites kunnen computervirussen, worms of trojans bevatten met schade aan de computer ten gevolg.
 • Wanneer minderjarigen eigen erotisch fotomateriaal of livecambeelden uitwisselen plegen ze strikt gesproken een zedendelict, namelijk het fabriceren en verspreiden van kinderporno. Hoewel dit soort zaken in veel landen door justitie wordt ontzien, bestaan er wel degelijk gevallen waarin pubers wegens dit gedrag zijn vervolgd[2] en blijft veroordeling mogelijk.
 • Gevaar voor cyberseksverslaving.[3]

Chatboxen[bewerken]

In de jaren 1990 en begin jaren 2000 werden chatboxen vaak gebruikt als medium (door cyberseksers) om met elkaar in contact te komen.[4] Veel vrouwelijke en minderjarige chatters hadden te maken met ongewenste seksuele chatberichten. Vanwege deze heisa en kritiek besloot MSN op 14 oktober 2003 haar chatboxen wereldwijd te sluiten wegens te gevaarlijk voor jongeren.[5] In juni 2005 kwam ook het Nederlandse Jeugdjournaal voor haar chatdiensten in een negatief daglicht te staan omdat een aantal jongeren seksueel werd benaderd. Ondanks cyberseks nooit werd toegelaten op een gewone chat werd er toch massaal beslist strenger op te treden tegen dergelijke ongewenste feiten. Dit werd teweeggebracht door registratie in te voeren en moderatoren in te schakelen. Dit heeft een grote impact aangezien er daardoor in de meeste omstandigheden onmiddellijk kan worden ingegrepen. Bovendien gaat van hun aanwezigheid al een preventieve werking uit.

Als alternatief bestaan media voor volwassenen met wederzijdse toestemming om alle seksuele lusten te bevredigen, zoals erotische webcamsites met webcamgirls[6] Ook bestaan er zogenaamde '18-plus' of 'adult' chatboxen die duidelijk bedoeld zijn voor volwassenen die cyberseks willen.

Cyberseksende jongeren in Nederland[bewerken]

Uit onderzoek van Rutgers Nisso Groep in opdracht van stichting Mijn Kind Online, blijkt dat jongeren vooral binnen een bestaande liefdesrelatie (met MSN Messenger via webcam) regelmatig aan cyberseks doen. Met cyberseks is niets mis, zolang men maar rekening houdt met de risico’s van "internet-SOA's":[7]

 • Hebdertieten (lees heb-d’r-tieten): Iemand verspreidt uit wraak foto’s en/of video’s na een relatiebreuk.
 • Gluiper: Met iemand chatten die zich anders voordoet dan hij/zij is.
 • Geilzucht: Iemand masturbeert zich ongevraagd via webcam terwijl de andere toch nieuwsgierig toekijkt.
 • Verplicht voelen: In een relatie voelt men zich vaak verplicht om naakt te gaan terwijl men dat helemaal niet wil.

Erotisch chatten en webcamsessies hebben een belangrijke plaats ingenomen in de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren, daarom heeft internetsoa.nl een lespakket samengesteld voor scholen, leraren en ouders om jongeren weerbaar en kritisch te maken om ervoor te zorgen dat ze niet onwetend op het net worden losgelaten.[8] In 2006 werd door internetsoa.nl een cybersekscampagne gelanceerd via YouTube met als onderwerp Internetseks: daar kan je goed ziek van zijn.