Teledildonica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een uitstalling met via het internet bedienbare vibrators van het merk Wevibe in de etalage van een sexshop nabij de Place Pigalle in Parijs.

Teledildonica is een verzamelnaam voor een bepaalde groep computergestuurde seksspeeltjes die beogen de gebruiker of gebruikster (al dan niet met hulp van een op afstand aanwezige partner) genot te schenken met als doel een orgasme te bereiken.[1] Zo bestaan er onder meer USB-speeltjes die spannende bewegingen van beelden vertalen in pulserende bewegingen en virtueel aandrijven in de masturbator.[2]

Technologie[bewerken]

Het idee is om de sensatie van aanrakingen op afstand te kunnen overbrengen tussen twee of meerdere cyberseksende gebruikers die zich niet op dezelfde plaats bevinden, maar toch een gezamenlijke masturbatie willen genieten. Volgens een artikel in de Chicago Tribune uit 1993[3] zou "teledildonica de technologie zijn waardoor deelnemers, gehuld in speciale pakken en uitgerust met speciale handschoenen via door telefoonlijnen verbonden computers in een virtuele tactiele gemeenschap met elkaar kunnen gaan". Inmiddels hebben de vrije markt en breedbandinternet ervoor gezorgd dat de catalogi van gespecialiseerde postorderbedrijven vol staan met dit soort speeltjes. Van bluetoothvibrator tot Xboxmod[4] tot openKinect,[5].

Er bestaat inmiddels ook een doe-het-zelf gemeenschap die open source teledildonica (zowel hardware als software) onder de mensen probeert te brengen. Daarnaast zijn er inmiddels ook al commerciële toepassingen zoals webcamgirls die hun klanten tegen betaling de apparatuur laten bedienen.[6]

Veiligheid[bewerken]

Teledildonica kan worden beschouwd als een deel van het Internet of Things, en zoals alle via het internet bereikbare materieel komen daarbij veiligheidsapecten kijken.[7] Een voorbeeld is de hack van de WeVibe 4, waarbij via een bluetooth verbinding toegang tot het apparaat werd verkregen.[8] Uit onderzoek bleek dat het apparaat ook gebruiksdata terugstuurde naar de fabrikant: gebruikers vonden dat een inbreuk op hun privacy.

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)