Webcamseks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Webcamseks is een vorm van cyberseks, namelijk seksualiteit via een webcam, al of niet interactief, al of niet wederzijds, met of zonder geluid en al of niet tegen betaling (en daarmee onderdeel van de seksbranche). Bij internationale webcamseks tegen betaling spreekt men ook wel webcamsekstoerisme (bij betaling voor het zien van een minderjarige: webcamkindersekstoerisme).

Via verschillende websites bieden camwerkers zich aan om achter een webcam seksuele handelingen te verrichten met zichzelf met het doel de betalende bezoeker van de website te vermaken.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat Nederland een land is met de hoogste breedbandaansluiting ter wereld bloeit de industrie van webcamvermaak. Registreren als webcamgirl is legaal en eenvoudig. De verdiensten zijn belastbaar inkomen.

Webcamseks, vooral met een minderjarige, kan strafbaar zijn door nieuwe wetgeving, of doordat bestaande wetsartikelen die traditioneel betrekking hadden op fysiek samenzijn, zoals die met betrekking tot ontucht en aanranding, nu ook wel worden toegepast op interactie op afstand.

Webcamseks met een minderjarige zou onder meer strafbaar kunnen zijn op basis van artikel 240b van het Wetboek van Strafrecht, dat onder meer bepaalt dat strafbaar is degene die zich door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst toegang verschaft tot een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt is betrokken of schijnbaar is betrokken.[1] Als het tegen betaling is kan het ook vallen onder artikel 248a dat onder meer strafbaar stelt degene die door giften of beloften van geld of goed een persoon waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, opzettelijk beweegt ontuchtige handelingen te plegen.

Betaling[bewerken | brontekst bewerken]

De webcammers staan geregistreerd op een site. De bezoekers kunnen daar dan tegen betaling inloggen bij een vrouw of man. Hij/zij krijgt de vrouw of man dan live te zien op de webcam. De betaling geschiedt bijvoorbeeld via een 0906-nummer dat men moet bellen om een beeld te krijgen van de opname met de webcam, of met de creditcard. Het grootste deel van de webcammers zien hun werk als een bijbaantje uit financieel motief of uit verveling.

Fakers[bewerken | brontekst bewerken]

Camgirls en -boys wekken vaak ergernis op wanneer ze zich als fakers op een chatsite begeven. Ze doen zich hier voor als 'gewone' chatters en proberen dan een 'normaal' gesprek aan te knopen. Wanneer het gesprek een erotische wending krijgt, al dan niet op initiatief van de camgirl, zal zij de ander uitnodigen haar website te bezoeken. Wanneer dan ook nog wordt verbloemd dat de dienst niet gratis is en gezegd wordt dat het invoeren van creditcardgegevens 'slechts' dient voor 'leeftijdscontrole', kan men spreken van oplichting. Dit kan veel ergernis onder chatters geven, op sommige sites blijkt de helft of meer van de aangesproken personen uiteindelijk een camgirl- of boy te zijn.

Webcamkindersekstoerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Webcamkindersekstoerisme is het hebben van webcamseks met minderjarigen, en wordt als een vorm van (kinder)sekstoerisme gezien.[2] Vaak betreft het hier armere landen waar minderjarigen als een vorm van kinderarbeid gedwongen worden voor de webcam seksuele handelingen bij zichzelf of met een ander te verrichten tegen betaling. De kinderen moeten daarbij lange werkdagen maken.