Translation look-aside buffer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
101 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Robot: Verplaatsing van 14 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1071403)
De TLB bevat een paar ingangen van de page table. Als een logisch adres wordt gegenereerd door de CPU, gaat het pagenummer naar de TLB. Als het pagenummer wordt gevonden, is het framenummer onmiddellijk beschikbaar om het geheugen te benaderen.
 
Als het pagenummer niet in de TLB staat, wordt er verwezen naar de page table (dit noemen we een ''TLB-miss''). Als het framenummer is opgehaald, wordt het geheugen benaderd (als het niet in de page table staat wordt er een [[page fault]]-exception afgevuurd). Daarna worden dat pagenummer en framenummer in de TLB geplaatst zodat ze sneller worden gevonden bij de volgende verwijzing. Als de TLB al vol is, vervangt het [[besturingssysteem]] een ingang. Het vervangingsbeleid varieert van ''least recently used (LRU)'', ''First in, fist out (FIFO)'', ''Clock policy'' (FIFO, waarbij pagina's in gebruik gespaard worden) tot random (afhankelijk van de implementatie in het besturingssysteem). Ook kunnen sommige TLB-ingangen vastgelegd worden zodat ze niet verwijderd kunnen worden, bijvoorbeeld voor kernelcode.
 
Het percentage dat een pagenummer wordt gevonden in de TLB is de ''TLB-hitratio''. Een hitratio van 70 procent betekent dat we het gewenste pagenummer 70 procent van de keren in de TLB terugvinden. Een hoge hitratio is cruciaal voor de snelle verwerking van gegevens. Het duurt immers veel langer om de juiste data terug te vinden bij een TLB-miss dan dat het direct beschikbaar is.
29.290

bewerkingen

Navigatiemenu