Sociotherapie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
AdnergjeBot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Terbeschikkingstelling
Regel 1: Regel 1:
'''Sociotherapie''' is het op [[Methode|methodische]] wijze creëren van een [[Therapie|therapeutisch]] woon-/ leefklimaat, met als doel een omgeving te bieden waarin patiënten kunnen genezen en/ of leren omgaan met hun [[ziekte]] of [[Handicap|handicap(s)]]. Sociotherapie wordt vooral toegepast binnen de [[psychiatrie]], maar ook wel in de [[gehandicaptenzorg]]. Met ''het sociotherapeutisch team'' of ''de sociotherapie'' wordt bedoeld het team medewerkers die de 24-uurszorg uitvoeren. Dit zijn meestal mensen met een medische of [[Sociale Agogiek|agogische]] opleiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ''[[verpleegkundige]]'' is ''sociotherapeut'' geen beschermde titel. Elke groepsleider mag zich sociotherapeut noemen. Veel hulpverleners bedrijven sociotherapie zonder de term te kennen. In bijvoorbeeld de zorg voor [[Terbeschikkingstelling|terbeschikkinggestelden]] is de term wel gemeengoed.
'''Sociotherapie''' is het op [[Methode|methodische]] wijze creëren van een [[Therapie|therapeutisch]] woon-/ leefklimaat, met als doel een omgeving te bieden waarin patiënten kunnen genezen en/ of leren omgaan met hun [[ziekte]] of [[Handicap|handicap(s)]]. Sociotherapie wordt vooral toegepast binnen de [[psychiatrie]], maar ook wel in de [[gehandicaptenzorg]]. Met ''het sociotherapeutisch team'' of ''de sociotherapie'' wordt bedoeld het team medewerkers die de 24-uurszorg uitvoeren. Dit zijn meestal mensen met een medische of [[Sociale Agogiek|agogische]] opleiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ''[[verpleegkundige]]'' is ''sociotherapeut'' geen beschermde titel. Elke groepsleider mag zich sociotherapeut noemen. Veel hulpverleners bedrijven sociotherapie zonder de term te kennen. In bijvoorbeeld de zorg voor [[Terbeschikkingstelling (strafrecht)|terbeschikkinggestelden]] is de term wel gemeengoed.


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 2 mei 2006 16:54

Sociotherapie is het op methodische wijze creëren van een therapeutisch woon-/ leefklimaat, met als doel een omgeving te bieden waarin patiënten kunnen genezen en/ of leren omgaan met hun ziekte of handicap(s). Sociotherapie wordt vooral toegepast binnen de psychiatrie, maar ook wel in de gehandicaptenzorg. Met het sociotherapeutisch team of de sociotherapie wordt bedoeld het team medewerkers die de 24-uurszorg uitvoeren. Dit zijn meestal mensen met een medische of agogische opleiding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verpleegkundige is sociotherapeut geen beschermde titel. Elke groepsleider mag zich sociotherapeut noemen. Veel hulpverleners bedrijven sociotherapie zonder de term te kennen. In bijvoorbeeld de zorg voor terbeschikkinggestelden is de term wel gemeengoed.

Externe link