Stenkil: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
11 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
k
Stenkil werd tot koning van Zweden gekozen na het overlijden van Emund in 1060, want Emund had geen mannelijke erfgenamen. Zo verkreeg voor de eerste keer een persoon die niet tot het geslacht van [[Ynglinge]] behoorde de koningsmacht. Hiermee kwam het [[Huis Stenkil]] op de Zweedse troon en zijn nakomelingen zouden tot [[1126]] (t/m [[Ragnvald Knaphövde]]) de troon bezetten.
 
Stenkil steunde missionarissen van het [[aartsbisdom Bremen]] beschreven. Hij zou de geestelijken die door [[Adalbert van Bremen]] aangevoerd werden, hebben geholpen bij de bouw van een sticht in het oord [[Sigtuna (stad)|Sigtuna]], waarna daar de eerste [[bisschop]]zetel in oostelijk Zweden ontstond. Wel verhinderde Stenkil dat Adalbert de oude tempel in [[Gamla Uppsala]] (het godsdienstige centrum van het oude Zweden) verwoestte, omdat hij bang was dat dit een opstand zou veroorzaken.
 
Stenkil stierf "in zijn bed", in het zelfde jaar dat [[Harald III van Noorwegen]] in Engeland sneuvelde (1066). Volgens een legende is Stenkil begraven in [[Stora Levene]].
3.939

bewerkingen

Navigatiemenu