Stenkil: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Eric Ouwerkerk (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Eric Ouwerkerk (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:
Stenkil stierf "in zijn bed", in het zelfde jaar dat [[Harald III van Noorwegen]] in Engeland sneuvelde (1066). Volgens een legende is Stenkil begraven in [[Stora Levene]].
Stenkil stierf "in zijn bed", in het zelfde jaar dat [[Harald III van Noorwegen]] in Engeland sneuvelde (1066). Volgens een legende is Stenkil begraven in [[Stora Levene]].


Stenkil en zijn vrouw kregen de volgende zoons:
{{wiu2}}
* mogelijk [[Erik VII van Zweden]];

* [[Halsten van Zweden]];
Stenkil was de vader van de latere Zweedse koningen [[Erik VII van Zweden|Erik VII]], [[Halsten van Zweden|Halsten]] en [[Inge I van Zweden|Inge I]] en grootvader van de latere Zweedse koningen [[Filippus van Zweden|Filip(pus) Halstensson]] en [[Inge II van Zweden|Inge II Halstensson]].
* [[Inge I van Zweden]].

Na de dood van Stenkil streden twee troonopvolgers, beide met de naam Erik, om de koningtitel. Eén van de twee was mogelijk een zoon van Stenkil. In de gevoerde gevechten lieten beiden het leven en zo werd een andere zoon van Stenkil, [[Halsten van Zweden|Halsten]], koning van Zweden.


[[Categorie:Koning van Zweden]]
[[Categorie:Koning van Zweden]]

Versie van 13 jul 2013 22:52

Stenkil van Zweden
ca. 1028 - 1066
Koning van Zweden
Periode 1060 - 1066
Voorganger Emund de Oude
Opvolger Erik VII Stenkilsson
en Erik VIII Hedningen
Vader Ragnvald Ulfsson
Moeder Astrith Njalsdotter
Dynastie Huis Stenkil

Stenkil Ragnvaldsson (ca. 1010 - 1066) was van ongeveer 1060 tot zijn dood koning van Zweden.

Stenkil was zoon van Ragnvald Ulfsson jarl van Västergötland en vermoedelijk diens tweede vrouw Astrid Njalsdotter. Dezelfde Astrid Njalsdotter wordt ook genoemd als tweede vrouw van koning Emund van Zweden De identiteit van Emunds Astrid is gebaseerd op speculaties op basis van middeleeuwse teksten. Stenkil trouwde met een dochter van Emund, dat kan in ieder geval geen dochter van Astrid Njalsdotter zijn geweest.

Stenkil werd tot koning van Zweden gekozen na het overlijden van Emund in 1060, want Emund had geen mannelijke erfgenamen. Zo verkreeg voor de eerste keer een persoon die niet tot het geslacht van Ynglinge behoorde de koningsmacht. Hiermee kwam het huis Stenkil op de Zweedse troon en zijn nakomelingen zouden tot 1126 (t/m Ragnvald Knaphövde) de troon bezetten.

Stenkil steunde missionarissen van het aartsbisdom Bremen. Hij zou de geestelijken die door Adalbert van Bremen aangevoerd werden, hebben geholpen bij de bouw van een sticht in het oord Sigtuna, waarna daar de eerste bisschopzetel in oostelijk Zweden ontstond. Wel verhinderde Stenkil dat Adalbert de oude tempel in Gamla Uppsala (het godsdienstige centrum van het oude Zweden) verwoestte, omdat hij bang was dat dit een opstand zou veroorzaken.

Stenkil stierf "in zijn bed", in het zelfde jaar dat Harald III van Noorwegen in Engeland sneuvelde (1066). Volgens een legende is Stenkil begraven in Stora Levene.

Stenkil en zijn vrouw kregen de volgende zoons: