Stenkil: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
131 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
==Familie==
Stenkil was zoon van Ragnvald Ulfsson [[jarl]] van [[Västergötland]] en vermoedelijk diens tweede vrouw Astrid Njalsdotter. Dezelfde [[Astrid Njalsdotter]] wordt ook genoemd als tweede vrouw van koning [[Emund van Zweden]]. De identiteit van Ragnvald en Astrid in de literatuur is geconstrueerd door verschillende vermeldingen in de [[Saga (literatuur)|saga's]] te betrekken op dezelfde personen - niet zonder argumenten maar het blijft speculatief. Het enige dat zeker is, is dat Stenkil trouwde met een dochter van Emund, en dat ze niet allebei kinderen van Astrid Njalsdotter kunnen zijn geweest.
 
Ragnvald Ulfsson had te kampen met Noorse invallen en deed koning [[Olaf II van Noorwegen]] een vredesvoorstel, gebaseerd op een huwelijk met Ingered, dochter van [[Olof II van Zweden]]. Olof van Noorwegen accepteerde het aanbod maar Olof van Zweden had een hekel aan Olof van Noorwegen en weigerde. Ragnvald kon Olof van Zweden op een landdag dwingen om in het huwelijk toe te stemmen. Olof weigerde echter om zijn dochter naar Noorwegen te zenden en verloofde haar in plaats daarvan met [[Jaroslav de Wijze]]. Ragnvald begreep dat hij nu het ongenoegen van beide Olafs had gewekt. Hij loste dat op door Astrid, de bastaarddochter van Olof van Zweden die in zijn huishouding werd opgevoed, in plaats van Ingered als bruid aan te bieden aan Olof van Noorwegen. Die accepteerde en Rganvald bracht haar snel naar Noorwegen. Olof van Zweden wilde Rganvald nu op de volgende landdag laten executeren. Hij moest hem echter laten gaan toen Jaroslav hem de functie van jarl van [[Staraja Ladoga]] en [[Ingermanland]] aanbood.
 
Ragnvald was zoon van Ulf Tostesson, zoon van de bekende aanvoerder Skagul Toste, en- Ingeborgstamhoofd Trygvesdatter,in achterkleindochterVästergötland en een van [[Haraldde Ieerste vanZweden Noorwegendie een [[Danegeld]] afdwong. De bijnaam Skagul betekent "veldslag" of "strijd". Astrid Njalsdotter was de dochter van Nial Finnsson en Gunhild Halvdansdotter uit Noorwegen.
 
==Leven==
3.939

bewerkingen

Navigatiemenu