Terrine (gerecht): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wimmeljan (overleg | bijdragen)
Het artikel Terrine is gesplitst naar het voorwerp en het gerecht
 
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
k clean up, typos fixed: au-bain-marie → au bain-marie, creër → creëer, creëeren → creëren met AWB
Regel 1: Regel 1:
'''Terrine''' is de naam voor een gerecht dat in een [[Terrine (keukengerei)|terrine]] gemaakt is. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, [[Hoofdkaas (gerecht)|zult]] en patés. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een [[paté]] is in feite ook een terrine. Essentieel bij terrines is dat smaken zich goed kunnen vermengen, dat het geheel gebonden wordt en dus in plakken gesneden kan worden, en dat de massa de juiste vochtigheid behoudt. Veel gebruikte bindmiddelen zijn [[gelatine]], [[Ei (voeding)|ei]], [[room]], [[Agar (bindmiddel)|agar-agar]] en [[paneermeel|broodkruim]]. De terrine wordt veelal [[Au bain-marie|au-bain-marie]] gegaard in de oven, maar er zijn ook vele koude varianten. De vorm wordt vaak bedekt met spek of varkensnet (bij warme bereidingen) of folie (bij koude bereiding). Na een eventuele garing 'rijpt' de terrine een tot enkele dagen na in de koelkast, vaak [[onder bezwaar]] met een gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden en het dus een ideaal gerecht is om op feestjes te serveren. Daarnaast kun je met laagjes met verschillende kleuren en texturen een spectaculair effect creëren. Verder krijg je door het vermengen van de smaken al snel een heel smakelijk gerecht. Tot slot is een terrinerecept meestal vrij eenvoudig uit te voeren.
'''Terrine''' is de naam voor een gerecht dat in een [[Terrine (keukengerei)|terrine]] gemaakt is. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, [[Hoofdkaas (gerecht)|zult]] en patés. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een [[paté]] is in feite ook een terrine. Essentieel bij terrines is dat smaken zich goed kunnen vermengen, dat het geheel gebonden wordt en dus in plakken gesneden kan worden, en dat de massa de juiste vochtigheid behoudt. Veel gebruikte bindmiddelen zijn [[gelatine]], [[Ei (voeding)|ei]], [[room]], [[Agar (bindmiddel)|agar-agar]] en [[paneermeel|broodkruim]]. De terrine wordt veelal [[Au bain-marie|au bain-marie]] gegaard in de oven, maar er zijn ook vele koude varianten. De vorm wordt vaak bedekt met spek of varkensnet (bij warme bereidingen) of folie (bij koude bereiding). Na een eventuele garing 'rijpt' de terrine een tot enkele dagen na in de koelkast, vaak [[onder bezwaar]] met een gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden en het dus een ideaal gerecht is om op feestjes te serveren. Daarnaast kun je met laagjes met verschillende kleuren en texturen een spectaculair effect creëren. Verder krijg je door het vermengen van de smaken al snel een heel smakelijk gerecht. Tot slot is een terrinerecept meestal vrij eenvoudig uit te voeren.


Een moderne variant op de terrine is de 'verrine'. Dit is een terrine-achtig gerechtje voor één persoon, gemaakt van verschillende laagjes die in een glas geserveerd worden. Verrines zijn rond 2010 populaire [[amuse]]s, met name tijdens de feestdagen.
Een moderne variant op de terrine is de 'verrine'. Dit is een terrine-achtig gerechtje voor één persoon, gemaakt van verschillende laagjes die in een glas geserveerd worden. Verrines zijn rond 2010 populaire [[amuse]]s, met name tijdens de feestdagen.

Versie van 27 aug 2015 21:00

Terrine is de naam voor een gerecht dat in een terrine gemaakt is. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. Terrines zijn dikwijls vleesgerechten zoals wild, zult en patés. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is in feite ook een terrine. Essentieel bij terrines is dat smaken zich goed kunnen vermengen, dat het geheel gebonden wordt en dus in plakken gesneden kan worden, en dat de massa de juiste vochtigheid behoudt. Veel gebruikte bindmiddelen zijn gelatine, ei, room, agar-agar en broodkruim. De terrine wordt veelal au bain-marie gegaard in de oven, maar er zijn ook vele koude varianten. De vorm wordt vaak bedekt met spek of varkensnet (bij warme bereidingen) of folie (bij koude bereiding). Na een eventuele garing 'rijpt' de terrine een tot enkele dagen na in de koelkast, vaak onder bezwaar met een gewicht dat de massa aandrukt en lucht of overmatig vocht wegperst. De populariteit van de terrine is allereerst te danken aan het feit dat je hem een dag van tevoren kunt bereiden en het dus een ideaal gerecht is om op feestjes te serveren. Daarnaast kun je met laagjes met verschillende kleuren en texturen een spectaculair effect creëren. Verder krijg je door het vermengen van de smaken al snel een heel smakelijk gerecht. Tot slot is een terrinerecept meestal vrij eenvoudig uit te voeren.

Een moderne variant op de terrine is de 'verrine'. Dit is een terrine-achtig gerechtje voor één persoon, gemaakt van verschillende laagjes die in een glas geserveerd worden. Verrines zijn rond 2010 populaire amuses, met name tijdens de feestdagen.