Assur-dan III: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
'''Assur-dan III''' was koning van [[Assyrië]] van [[773 v.Chr.|773]] tot [[755 v.Chr.]]
'''Assur-dan III''' was koning van [[Assyrië]] van [[773 v.Chr.|773]] tot [[755 v.Chr.]]


Hij was de zoon van [[Adad-nirari III]] en volgde zijn broer [[Salmanasser IV]] op. Zijn regering was een moeizame tijd voor het [[Assyrische rijk]]. Er waren een aantal hovelingen die grote macht hadden, de ''turtanu'' (opperbevelhebber) Shamshi-ilu. Aanvankelijk hield hij een aantal veldochten in het grensgebied met het Babylonië van [[Eriba-marduk]]. Tweemaal trok hij op tegen Gannanate aan de [[Diyala]]. Het zou daarna echter tot na 745 duren voor er weer een veldtocht tegen de buren gehouden kon worden.<ref name="Brinkman">{{Aut|J.A. Brinkman}} Political history of Post-Kassite Bebylonia, 1968,</ref> Volgens de [[eponiem|eponiemencanon]] werd het land in [[765 v.Chr.]] door een epidemie getroffen en het volgende jaar kon de koning zijn jaarlijkse veldtocht niet houden. In [[763 v.Chr.|763]] brak er een opstand uit die tot [[759 v.Chr.|759]] duurde en vervolgens was er opnieuw een epidemie. Hij werd opgevolgd door opnieuw een broer, [[Assur-nirari V]].
Hij was de zoon van [[Adad-nirari III]] en volgde zijn broer [[Salmanasser IV]] op. Zijn regering was een moeizame tijd voor het [[Assyrische rijk]]. Er waren een aantal hovelingen die grote macht hadden, de ''turtanu'' (opperbevelhebber) Shamshi-ilu. Aanvankelijk hield hij een aantal veldochten in het grensgebied met het Babylonië van [[Eriba-marduk]]. Tweemaal trok hij op tegen Gannanate aan de [[Diyala (rivier)|Diyala]]. Het zou daarna echter tot na 745 duren voor er weer een veldtocht tegen de buren gehouden kon worden.<ref name="Brinkman">{{Aut|J.A. Brinkman}} Political history of Post-Kassite Bebylonia, 1968,</ref> Volgens de [[eponiem|eponiemencanon]] werd het land in [[765 v.Chr.]] door een epidemie getroffen en het volgende jaar kon de koning zijn jaarlijkse veldtocht niet houden. In [[763 v.Chr.|763]] brak er een opstand uit die tot [[759 v.Chr.|759]] duurde en vervolgens was er opnieuw een epidemie. Hij werd opgevolgd door opnieuw een broer, [[Assur-nirari V]].


De datering van zijn regeringstijd (en van zijn onmiddellijke voorgangers) berust op één enkele verwijzing naar een [[zonsverduistering van 15 juni 763 v.Chr.|zonsverduistering in de Assyrische kronieken, die van Bur Sagale]].
De datering van zijn regeringstijd (en van zijn onmiddellijke voorgangers) berust op één enkele verwijzing naar een [[zonsverduistering van 15 juni 763 v.Chr.|zonsverduistering in de Assyrische kronieken, die van Bur Sagale]].

Versie van 11 dec 2015 04:51

Assur-dan III
Aššur-dan III
Koning van Assur
Periode 773 v.Chr. - 755 v.Chr.
Voorganger Salmanasser IV
Opvolger Assur-nirari V
Vader Adad-nirari III

Assur-dan III was koning van Assyrië van 773 tot 755 v.Chr.

Hij was de zoon van Adad-nirari III en volgde zijn broer Salmanasser IV op. Zijn regering was een moeizame tijd voor het Assyrische rijk. Er waren een aantal hovelingen die grote macht hadden, de turtanu (opperbevelhebber) Shamshi-ilu. Aanvankelijk hield hij een aantal veldochten in het grensgebied met het Babylonië van Eriba-marduk. Tweemaal trok hij op tegen Gannanate aan de Diyala. Het zou daarna echter tot na 745 duren voor er weer een veldtocht tegen de buren gehouden kon worden.[1] Volgens de eponiemencanon werd het land in 765 v.Chr. door een epidemie getroffen en het volgende jaar kon de koning zijn jaarlijkse veldtocht niet houden. In 763 brak er een opstand uit die tot 759 duurde en vervolgens was er opnieuw een epidemie. Hij werd opgevolgd door opnieuw een broer, Assur-nirari V.

De datering van zijn regeringstijd (en van zijn onmiddellijke voorgangers) berust op één enkele verwijzing naar een zonsverduistering in de Assyrische kronieken, die van Bur Sagale.

Eponiemen

jaar[2] eponiem functie gebeurtenis
771 Aššur-dan (III) koning van Assyrië [veldtocht] naar Gananati
770 Šamšu-ilu bevelhebber [veldtocht] naar Marad
769 Bel-ilaya [gouverneur] van Arrapha [veldtocht] naar Itu'a
768 Aplaya [gouverneur] van Zamua in het land [gebleven]
767 Qurdi-Aššur [gouverneur] van Ahizuhina [veldtocht] naar Gananati
766 Mušallim-Ninurta [gouverneur] van Tille [veldtocht] naar Medië
765 Ninurta-mukin-miši [gouverneur] van Habruri [veldtocht] naar Hatarikka; pestilentie
764 Sidqi-ilu [gouverneur] van Tušhan in het land [gebleven]
763 Bur-Saggile [gouverneur] van Guzana opstand in de citadel; in Siwan had de zon een verduistering
762 Tab-belu [gouverneur] van Amedi opstand in de citadel
761 Nabu-mukin-ahi [gouverneur] van Nineve opstand in Arrapha