Adad-nirari III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adad-nirari
Adad-nirari III
Adad-nirari III
Koning van Assur
Periode (810 v.Chr.)/806 v.Chr. - 783 v.Chr.
Voorganger Shamshi-Adad V
Opvolger Salmanassar IV
Vader Shamshi-Adad V
Moeder Sammuramat
Saba'a-stèle

Adad-nirari III was koning van het Assyrische Rijk van 810/806 v.Chr. tot 783 v.Chr.

In 810 volgde hij, mogelijk onder voogdijschap van zijn moeder, koningin Sammuramat, zijn vader Shamshi-Adad V op. Er is een stèle op de grens van Kummuh en Gurgum, die de aanwezigheid, en daarmee de rol van Sammu-ramat in dit gebied attesteert. Zij was waarschijnlijk behulpzaam in het onder controle brengen van opstandige gebieden.[1] Dit is de Pazarcik-stèle waarop de naam van koning Suppiluliuma van Kummuh verschijnt. Dit vorstendom was een vazal van Assyrië geworden en er werd gebied van Gurgum aan afgestaan.[2] Votiefbeelden voor de god Nabu zijn zowel aan Adad-nirari's leven gewijd als aan dat van zijn moeder. Toch vermelden de bronnen niet direct dat er sprake was van een regentschap.[1]

Hij nam in 806 v.Chr. zelf de regering in handen en begon een veldtocht in Syrië. Hij onderwierp de Neo-Hittitische vorstendommen, de Feniciërs, de Filistijnen, de Israëlieten en de Edomieten. Hij versloeg Ben-Hadad III van Damascus en nam de stad in (waarschijnlijke datum: 796 v.Chr.).

De belangrijkste historische bron voor het leven van Adad-nirari III is een te Saba'a gevonden stèle, die door een van Adad-nirari's generaals werd opgericht ter ere van de koning.

Zie de categorie Adad-nirari III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.