International Okinawan Goju-Ryu Karate Federation: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Niek Hermsen (overleg | bijdragen)
JackieBot (overleg | bijdragen)
k Bot: Replacements: fix URL prefix
Regel 38: Regel 38:
Dojo Amsterdam<br />
Dojo Amsterdam<br />


[http://HTTP://WWW.TRAININGSCENTRUM-BUBISHI.NL/ Bubishi]<br />
[http://WWW.TRAININGSCENTRUM-BUBISHI.NL/ Bubishi]<br />


[http://HTTP://WWW.SPORTSCHOOLBUSHIDO.NL/ Bushido-Geldermalsen]<br />
[http://WWW.SPORTSCHOOLBUSHIDO.NL/ Bushido-Geldermalsen]<br />


[http://HTTP://WWW.SPORTSCHOOLBUSHIDO.NL/ Bushido-Tiel]<br />
[http://WWW.SPORTSCHOOLBUSHIDO.NL/ Bushido-Tiel]<br />


[http://HTTP://WWW.KARATE-CHIKARA.NL/ Chikara] <br />
[http://WWW.KARATE-CHIKARA.NL/ Chikara] <br />


[http://HTTP://WWW.MATTEKLOPPERS.NL/ De Mattenkloppers]<br />
[http://WWW.MATTEKLOPPERS.NL/ De Mattenkloppers]<br />


[http://HTTP://WWW.KARATESCHOOLVANLAAR.NL/ Karateschool van Laar - Elst]<br />
[http://WWW.KARATESCHOOLVANLAAR.NL/ Karateschool van Laar - Elst]<br />


[http://HTTP://WWW.KARATESCHOOLVANLAAR.NL/ Karateschool van Laar - Rhenen]<br />
[http://WWW.KARATESCHOOLVANLAAR.NL/ Karateschool van Laar - Rhenen]<br />


[http://HTTP://KENKON.ORG/ Kenkon ILTC] <br />
[http://KENKON.ORG/ Kenkon ILTC] <br />


Dojo Lienden<br />
Dojo Lienden<br />


[http://HTTP://WWW.SJOK.NL/ SJOK]<br />
[http://WWW.SJOK.NL/ SJOK]<br />


[http://HTTP://WWW.TRAININGSCENTRUM-MICHI.NL Trainingscentrum Michi]<br />
[http://WWW.TRAININGSCENTRUM-MICHI.NL Trainingscentrum Michi]<br />





Versie van 5 feb 2016 08:41

De International Okinawan Goju-Ryu Karate Federation (IOGKF) is een organisatie, opgericht door Morio Higaonna, die het traditionele Okinawa goju-ryu probeert te bevorderen. De meeste Okinawaanse goju-ryu-scholen en -docenten zijn hierbij aangesloten. In Nederland staat de IOGKF onder de technische leiding van Sydney Leijenhorst.

Okinawa Goju-Ryu heeft ook een eigen embleem. Deze wordt voornamelijk gedragen op de linkerborst van de gi. De naam van dit logo is Kenkon. "Ken" staat voor hemel en "kon" voor aarde. De hemel wordt uitgebeeld als rond en de aarde als vierkant. De hemel wordt gerelateerd aan zachtheid en de aarde aan hardheid. Het embleem drukt de harmonie tussen deze twee uitersten uit.

Het doel van het IOGKF is les te geven in het traditionele Okinawa Goju-Ryu Karate-do zoals zij het zelf het ook hebben geleerd. De leraren hebben jaren lang veel tijd en energie gestopt in het aanleren van deze stijl zodat ze deze onaangetast kunnen doorgeven aan volgende generaties. Zij eren Chojun Miyagi, die zijn hele leven aan deze stijl heeft gewijd, door deze traditie door te geven.

De grootmeester Morio Higaonna zegt: "Mind – Body – Spirit…Together make Power."

Het streven van de IOGKF is dat de studenten van binnenuit hun karakter ontwikkelen en tevens hun “inwendige krijger” leren ontdekken. Een van de principes van de IOGKF is om bij te dragen aan de positieve ontwikkeling van de menselijke conditie. Allen die serieus geïnteresseerd zijn en tevens de juiste mentaliteit hebben zijn van harte welkom, ongeacht leeftijd, ras of geslacht. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan de basistechnieken, vanaf witte band tot en met de dan-graden. Basistechnieken zijn het fundament van elke krijgskunst en hoe verder een student komt, des te meer zal hij zich realiseren hoe belangrijk een solide fundament is.

Hoshi

De doelstellingen (Hoshi) van de IOGKF zijn:

  • Door de beoefening van Karate-Do de fysieke en spirituele elementen van de mens te ontwikkelen, alsmede een niet te breken 'spirit' bewerkstelligen en zo te werken aan verbetering van het eigen karakter.
  • Het beschermen en verspreiden van het traditionele Okinawa Goju-ryu Karate-Do als onaantastbaar cultureel Okinawaans erfgoed en door toegewijde beoefening deze krijgskunst technisch verder te ontwikkelen.
  • Werken aan het opleiden van capabele instructeurs met goede morele waarden, eerlijk inzicht en goede technische kwaliteiten.
  • Het karate-do als vorm van krijgskunst op scholen introduceren als een middel om een positieve moraal en fysieke ontwikkeling bij de jongere generatie aan te moedigen.
  • Het organiseren van een periodiek wereldkampioenschap karate, waarin het koesteren van vriendschappelijke banden en het aanmoedigen van technische uitwisseling centraal staan. Ook zal een wereldkampioenschap bruikbaar zijn om het karate-do verder populair te maken en helpen met de positieve ontwikkeling van de jongere generatie.

Geschiedenis

Morio Higaonna (1938)

Morio Higaonna kreeg zijn eerste karatelessen op 14-jarige leeftijd van zijn vader die een Shorin-ryu stylist was. Een jaar later ging hij trainen met een vriend die twee jaar les had gekregen van Chojun Miyagi. In april 1955 toen hij 16 jaar was, mocht hij trainen in de garden dojo. De lessen werden gegeven door An’ichi Miyagi, er waren circa 10 leerlingen. Hij oefende veel met Saburo Higa, een zeer sterke karateka. Na het behalen van zijn middelbare school ging hij in 1957 werken bij een bank. Maar omdat dit zijn karate training in de weg stond, gaf hij zijn baan na een jaar op. Hij trainde 6 dagen per week in de dojo en 's zondags thuis. Een jaar nadat An’ichi Miyagi de Jundokan had verlaten, kreeg Morio Higaonna een studieplaats voor Economie aan de Takushoku universiteit van Tokyo en zo vertrok hij in 1960 naar Japan.

De Yoyogi Dojo

Na aankomst in Tokio zocht Morio Higaonna ook naar een mogelijkheid om te trainen. Gelukkig gaf een Okinawaanse kennis judoles in de Yoyogi dojo en mocht hij daar komen trainen. Na enkele dagen kwam de eigenaar kijken en deze was zo onder de indruk dat hij Morio Higaonna vroeg om een karate klas te starten. Alhoewel het salaris laag was, accepteerde Morio Higaonna deze kans en begon hij met lesgeven.

Zijn lessen trokken steeds meer leerlingen en de klassen raakten overvol waardoor hij steeds meer dagen les ging geven, uiteindelijk 6 dagen per week. Twee keer per jaar had hij vakantie en ging hij terug naar Okinawa om te trainen met An'ichi Miyagi. Vele hooggegradueerde westerse leraren, waaronder George Andrews uit Groot-Brittannië en Bakkies Laubscher uit Zuid-Afrika, zijn hun training in het Goju-ryu Karate-do in deze periode in de Yoyogi dojo begonnen.

In 1981 maakte de BBC de documentaire The Way of the Warrior. In de westerse wereld waar karate inmiddels grotendeels een wedstrijdsport was geworden bracht dit een schokgolf te weeg. Het traditionele karate van Morio Higaonna, die inmiddels achtste dan was, deed velen realiseren wat ze gemist hadden. De toestroom naar de Yoyogi dojo was enorm, maar Morio Higaonna besloot korte tijd later om terug te keren naar Okinawa.

Ontstaan IOGKF

Morio Higaonna werd door vele aanhangers uitgenodigd om les te geven en zo kwam hij in diverse landen. Na enkele jaren onstond er een kring van karateka’s die zich realiseerden dat, om het traditionele goju-ryu te behouden, een eigen internationale organisatie moest worden opgericht. Met de toestemming van An’ichi Miyagi en vele ander belangrijke Okinawaanse Goju-ryu leraren, wordt in 1979 de International Okinawa Goju-ryu Karate-do Federation (IOGKF) opricht. De IOGKF heeft zich vooral tot doel gesteld het traditionele Goju-Ryu zoals dat door Miyagi Chojun sensei werd onderwezen als Okinawaans cultureel erfgoed te behouden en in zijn meest oorspronkelijke vorm door te geven aan toekomstige generaties karateka. Toen An’ichi Miyagi in 1985 voor enkele jaren naar Tokyo ging, ging Morio Higaonna hem achterna. Hij hoopte in Tokyo meer studenten te kunnen bereiken, maar de kosten van levensonderhoud waren astronomisch hoog. In 1987 besloot Morio Higaonna, die in 1980 met een Amerikaanse studente getrouwd was, met zijn gezin naar Californie te verhuizen. Hij wilde met de IOGKF meer mensen kunnen bereiken en dat was makkelijker middels het goede Amerikaanse luchtvaartnetwerk. Bovendien was het levensonderhoud een stuk goedkoper. Nadat de IOGKF gegroeid was tot een wereldwijde organisatie met tienduizenden studenten, besloot Morio Higaonna in 2000 dat hij terug moest naar de bakermat: Okinawa. Hij geeft daar nog altijd les.

Dojo's in Nederland

Dojo Amsterdam

Bubishi

Bushido-Geldermalsen

Bushido-Tiel

Chikara

De Mattenkloppers

Karateschool van Laar - Elst

Karateschool van Laar - Rhenen

Kenkon ILTC

Dojo Lienden

SJOK

Trainingscentrum Michi