Goju-ryu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chojun Miyagi.

Goju-ryu (剛柔流) is een van de vier traditionele karatestijlen en is Japans voor hard-zachte stijl. De stichter van deze stijl is Chojun Miyagi sensei, wiens leraar Kanryo Higaonna was. De stijl kent zowel harde als zachte technieken. Om hetzelfde resultaat te krijgen, is de filosofie, hoeft men niet altijd hard aan te vallen; zacht kan een net zo goede en soms zelfs betere werking hebben. De stijlnaam goju is opgebouwd uit de woorden go en ju, welke respectievelijk hard en zacht betekenen. In de training van het Goju-ryu Karate-do zijn deze principes terug te vinden in de veelvuldige afwisseling van ‘zachte’ en ‘harde’ technieken. Zachte, met muchime uitgevoerde bewegingen, waarbij de kracht van de tegenstander geabsorbeerd wordt; harde, met kime uitgevoerde technieken, waarmee een aanvaller veelal definitief onschadelijk wordt gemaakt. Er wordt in het Goju-ryu veel belang gehecht aan de verschillende manieren van ademhalen en het gebruik van de juiste ademhaling bij de juiste techniek. Het Goju-ryu gebruikt zowel lineaire/directe als circulaire technieken.

Basis[bewerken]

De basis van het goju-ryu ligt voornamelijk in de kata's. Kata's zijn bewegingspatronen van logische en praktische verdedigings- en aanvalscombinaties. Elke kata bestaat uit een voorgeschreven patroon dat de karatestudent zonder partner uitvoert. Deze kata's zijn overgeleverd door vroegere grootmeesters, die ze destilleerden uit hun jarenlange onderzoek, training en ervaringen opgedaan in feitelijke gevechtssituaties.

De ware betekenis en geest van het Okinawa Goju-ryu Karate-do zijn te vinden in de kata, en alleen door de studie ervan kan de karatestudent deze betekenis leren begrijpen. Om deze reden worden binnen de traditionele stijlen de overgeleverde bewegingspatronen uit de kata dan ook niet gewijzigd. Wanneer om esthetische redenen, of om het leerproces te vergemakkelijken deze patronen gewijzigd zouden worden, zou het karate zijn overgeleverde ware betekenis en geest verliezen.

Organisaties[bewerken]

Japan Karatedo Federation Gojukai is de mondiale overkoepelende Goju Ryu organisatie waar onder meer de volgende scholen zijn in ondergebracht: Kenbukan, Eidokan, Seiwakai, Eibukan, Kagoshima Kai, Shudokan, Okinawa Gojuryu Kyokai, Jitsueikai, Uchiagekai, Seishikan, Ryushinkan, Yuishinkan. Zij werken samen onder de vleugels van de Japanse Karate Federatie, afdeling Goju Ryu, de officiële gesprekspartner op Goju Ryu vlak naar de WKF toe. De overseas Director JKF Gojukai is Hanshi Seiichi Fujiwara, Director en Chief Instructor van het Seiwakai Goju Ryu, de grootste Goju Ryu groep in de wereld onder de vleugels van JKF Gojukai. In België staat de JKF Gojukai (evenals het Seiwakai Goju Ryu, onder leiding van Paul Penasse Sensei.

Het IOGKF (International Okinawan Goju-ryu Karate-do Federation) is een organisatie opgericht door Morio Higaonna die het traditionele Okinawa goju-ryu probeert te bevorderen. De meeste Okinawa goju-ryu-scholen en -docenten zijn hierbij aangesloten. In Nederland staat de IOGKF onder de technische leiding van Sydney Leijenhorst. Okinawa Goju-Ryu heeft ook een eigen embleem. Deze wordt voornamelijk gedragen op de linkerborst van het karatepak (gi). De naam van dit logo is Kenkon. Ken staat voor hemel en kon voor aarde. De hemel wordt uitgebeeld als rond en de aarde als vierkant. De hemel wordt gerelateerd aan zachtheid en de aarde aan hardheid. Het embleem drukt de harmonie tussen deze twee uitersten uit.

De (International Karate-do Goju-kai Association) is een organisatie opgericht door Gogen Yamaguchi die de traditionele Japanse goju-ryu probeert te bevorderen. De huidige president van deze internationale organisatie is Goshi Yamaguchi, de zoon van de oprichter Gogen Yamaguchi. In Nederland wordt de IKGA vertegenwoordigd door de stichting Goju-kai Karate-do Holland onder de technische leiding van Jan van den Dries. In België wordt de organisatie vertegenwoordigd door Joachim Van Opstal. Ook het Goju-kai heeft zijn eigen embleem. Het embleem wordt voorgesteld door een gebalde vuist waarvan de zachte handpalm getoond wordt. Zo wordt het harde en het zachte element in één embleem vastgelegd. Onder de vuist staat op een soort vlaggetjes ook nog de woorden: Karate-do Goju-ryu in 6 kanji.

De OGKK (Okinawan Goju-ryu Karate-do Federation Kyokai) is opgericht door Eiichi Miyasato, rechtstreeks leerling van Chojun Miyagi sensei. In België staat OGKKB onder leiding van Henkens Jozef Sensei. In Nederland staat de OGKKN onder leiding van Henk Gerrits, een rechtstreekse leerling van Ei'ichi Miyazato sensei.

De IKO (International Kenshikai Organization) is opgericht door Tetsuhiro Hokama, rechtstreeks leerling van Seiko Higa. In Nederland staat de IKO onder leiding van Shihan Patrick Baas, een rechtstreeks leerling van Tetsuhiro Hokama.

Andere internationale organisaties die een vorm of school van het oorspronkelijke goju-ryu vertegenwoordigen zijn o.a.: Jinbukan (oprichter: Katsuyoshi Kanei), Jundokan International (oprichter: Teruo Chinen), Jundokan Okinawa (oprichter: Eiichi Miyazato), Meibukan (oprichter: Meitoku Yagi), Seito Gōjū-ryū (oprichter: Kanki Izumikawa), Sengukan (oprichter: Seiko Fukuchi en Kanki Izumikawa), Shobukan (oprichter: Masanobu Shinjo), Shodokan (oprichter: Seiko Higa), Shoreikan (oprichter: Seikichi Toguchi).

Graden[bewerken]

Zoals de meeste vormen van karate kent goju-ryu een gradatiesysteem van Kyu en Dan. De Kyu-kleuren zoals gebruikt door het IOGKF[1] zijn hieronder uiteengezet.

Graad Kleur band Opmerkingen
mu-kyu Beginners die nog geen examen hebben gedaan.
10de kyu
9de kyu
8ste kyu
7de kyu
6de kyu
5de kyu
4de kyu
3de kyu
2de kyu
1ste kyu

Bronnen[bewerken]