Volkomen concurrentie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
FNAS (overleg | bijdragen)
Samenvoegen gedaan door een doorverwijzing te maken.
Dit kan weg dan
 
Regel 1: Regel 1:
#DOORVERWIJZING [[Volkomen mededinging]]{{Samenvoegen|Perfecte markt}}
#DOORVERWIJZING [[Volkomen mededinging]]

'''Volkomen concurrentie''' of '''volledige mededinging''' is de perfecte [[marktvorm]]. In haar meest zuivere vorm is volkomen concurrentie enkel een theoretisch constructie. Er zijn echter wel markten die hier in de buurt komen, voorbeelden hiervan zijn effectenbeurzen, de wereldgraanmarkt en valutamarkten.

== Volkomen concurrentie (homogene polypolie) ==
Wil er sprake zijn van volkomen concurrentie dan moet er voldaan worden aan de volgende vier voorwaarden:

# [[Homogene producten]]. Dat wil zeggen dat het om een product gaat waarvan elke eenheid in de ogen van de consument precies hetzelfde is.
# Er moet sprake zijn van [[Toetredingsbarrière|vrije toetreding]] tot de betreffende markt. Er mogen geen drempels zijn zoals vestigingseisen, juridische barrières of patentbelemmeringen.
# Er moeten veel vragers en aanbieders zijn (polypsonie en polypolie).
# De markt dient [[Transparantie_(markt)|transparant]] te zijn. Oftewel: iedere vrager en aanbieder moet volledig inzicht hebben in het totale aanbod, de prijs en eventuele andere voorwaarden.

De aanbieder heeft geen enkele invloed op de prijs. Die komt puur tot stand op basis van vraag en aanbod. Daardoor noemt men de aanbieder op een markt van volledige mededinging ook wel een hoeveelheidsaanpasser. Het enige waar hij invloed op heeft is de hoeveelheid die hij verkoopt.

{{Navigatie economie}}

[[Categorie:Micro-economie]]

Huidige versie van 11 okt 2017 om 01:27

Doorverwijzing naar: