Spade Cooley: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 29: Regel 29:
'''Spade Cooley''', geboren als '''Donnell Clyde Cooley''', (Grand, [[17 december]] [[1910]] - [[Vacaville]], [[23 november]] [[1969]]) was een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] [[Countrymuziek|country]]muzikant, acteur en orkestleider.
'''Spade Cooley''', geboren als '''Donnell Clyde Cooley''', (Grand, [[17 december]] [[1910]] - [[Vacaville]], [[23 november]] [[1969]]) was een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] [[Countrymuziek|country]]muzikant, acteur en orkestleider.


== Jeugd ==
Hoewel Cooley afkomstig was uit een arme familie, kreeg hij een opleiding in klassieke muziek. Al tijdens zijn jonge jaren verdiende hij geld met optredens bij dansevenementen. In 1930 verhuisde Spade (deze naam ontstond tijdens een partijtje poker) naar [[Los Angeles]] om in de plaatselijke muziekscene zijn geluk te beproeven.

Aanvankelijk vond hij werk als beginnend artiest in de vooruitstrevende filmindustrie van [[Californië]]. In 1934 werd hij door de Republic Studio gecontracteerd als stand-in voor [[Roy Rogers]], die hem spoedig ook als [[Fiddle|fiddler]] toevoegde in zijn begeleidingsband. Aan het begin van de jaren 40 vervoegde hij zich bij de band van de zingende cowboy [[Jimmy Wakely]]. Deze trok zich spoedig daarna terug uit de business en vertrouwde Cooley zijn muzikanten toe.


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Versie van 8 mrt 2018 22:31

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Spade Cooley
Spade Cooley
Algemene informatie
Volledige naam Donnell Clyde Cooley
Geboren Grand, 17 december 1910
Geboorteplaats OklahomaBewerken op Wikidata
Overleden Vacaville, 23 november 1969
Overlijdensplaats VacavilleBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Country
Beroep Muzikant, acteur, orkestleider
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Spade Cooley, geboren als Donnell Clyde Cooley, (Grand, 17 december 1910 - Vacaville, 23 november 1969) was een Amerikaanse countrymuzikant, acteur en orkestleider.

Jeugd

Hoewel Cooley afkomstig was uit een arme familie, kreeg hij een opleiding in klassieke muziek. Al tijdens zijn jonge jaren verdiende hij geld met optredens bij dansevenementen. In 1930 verhuisde Spade (deze naam ontstond tijdens een partijtje poker) naar Los Angeles om in de plaatselijke muziekscene zijn geluk te beproeven.

Aanvankelijk vond hij werk als beginnend artiest in de vooruitstrevende filmindustrie van Californië. In 1934 werd hij door de Republic Studio gecontracteerd als stand-in voor Roy Rogers, die hem spoedig ook als fiddler toevoegde in zijn begeleidingsband. Aan het begin van de jaren 40 vervoegde hij zich bij de band van de zingende cowboy Jimmy Wakely. Deze trok zich spoedig daarna terug uit de business en vertrouwde Cooley zijn muzikanten toe.