Schelpkalk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Schelpenvisserij: Informatie toegevoegd.
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 2: Regel 2:


== Schelpenvisserij ==
== Schelpenvisserij ==
De [[Noordzee]]stranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om [[schelpenvisser]]s, ook wel ''scilplieden'' genoemd, een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per [[kar]] van het strand naar een kalkoven. Tegenwoordig worden schelpen grootschalig gewonnen met behulp van '[[schelpenzuiger]]s', schepen die op de Noordzee en de diepere [[zeestraat|zeegaten]] bij de [[Waddeneiland]]en actief zijn. Ze worden gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten en dergelijke.
De [[Noordzee]]stranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om [[schelpenvisser]]s, ook wel ''scilplieden'' genoemd, een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per [[kar]] van het strand naar een kalkoven. Tegenwoordig worden schelpen grootschalig gewonnen met behulp van '[[schelpenzuiger]]s', schepen die op de Noordzee en de diepere [[zeestraat|zeegaten]] bij de [[Waddeneiland]]en actief zijn. Ze worden gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten en dergelijke. Pieter de Bruin heeft destijds schelpenisolatie op de markt gebracht en hiervoor is hem een octrooi verleend.


== Einde schelpbranderij ==
== Einde schelpbranderij ==

Versie van 5 aug 2018 17:40

Schelpkalk is de term voor genormaliseerde luchthardende kalk gemaakt van strandschelpen. In Nederland werd ze op een aantal plaatsen in kalkovens gebrand en gelest tot luchtpoederkalk. Tot in het midden van de twintigste eeuw werd deze luchtkalk in Nederland algemeen als metselkalk toegepast in mortel. Schelpkalk is het tegenovergestelde van steen- of kluitkalk.

Schelpenvisserij

De Noordzeestranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om schelpenvissers, ook wel scilplieden genoemd, een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per kar van het strand naar een kalkoven. Tegenwoordig worden schelpen grootschalig gewonnen met behulp van 'schelpenzuigers', schepen die op de Noordzee en de diepere zeegaten bij de Waddeneilanden actief zijn. Ze worden gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten en dergelijke. Pieter de Bruin heeft destijds schelpenisolatie op de markt gebracht en hiervoor is hem een octrooi verleend.

Einde schelpbranderij

Schelpkalk werd in Nederland tot eind 20ste eeuw nog gemaakt in kalkovens te Hasselt en Harlingen. Dit waren de laatst overgebleven schelpkalkbranderijen in Europa. Er is na de sluiting geen schelpkalkmortel meer verkrijgbaar. Er wordt nog wel een luchthardende kalk gemaakt, deze kalk is gebrand en gelest van kalkgesteente, dus steenkalk.