Grossulaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Québec
Jeroenbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Mexico
Regel 8: Regel 8:


==Voorkomen==
==Voorkomen==
Grossulaar is een granaat en komt als zodanig voor in sterk [[metamorf gesteente|gemetamorfoseerde]] [[gesteente]]n. De [[typelocatie]] is gelegen op het [[eiland]] [[Mull]] in [[Schotland]]. Het wordt ook gevonden in de [[Val d'Aosta]], [[Italië]], in de Jeffrey mijn, [[Québec (provincie)|Québec]], [[Canada]] en in de [[Sierra de la Cruz]], [[Lago Jaco]], [[Coahuila]], [[Mexico]].
Grossulaar is een granaat en komt als zodanig voor in sterk [[metamorf gesteente|gemetamorfoseerde]] [[gesteente]]n. De [[typelocatie]] is gelegen op het [[eiland]] [[Mull]] in [[Schotland]]. Het wordt ook gevonden in de [[Val d'Aosta]], [[Italië]], in de Jeffrey mijn, [[Québec (provincie)|Québec]], [[Canada]] en in de [[Sierra de la Cruz]], [[Lago Jaco]], [[Coahuila]], [[Mexico (land)|Mexico]].


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 16 sep 2006 15:10

Het mineraal grossulaar of grossulariet is een calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca3Al2(SiO4)3. Het nesosilicaat behoort tot de granaatgroep.

Eigenschappen

Het kleurloze, groene, grijze, gele of bruine grossulaar heeft een glasglans, een bruinwitte streepkleur en de splijting van het mineraal is onduidelijk volgens een onbekend kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 3,57 en de hardheid is 6,5 tot 7,5. Het kristalstelsel is isometrisch en grossulaar is niet radioactief. De bruinoranje variëteit van grossulaar heet hessoniet, de smaragdgroene variant tsavoriet.

Naamgeving

De naam van het mineraal grossulaar is afgeleid van het Griekse grossularia, dat "kruisbes" betekent.

Voorkomen

Grossulaar is een granaat en komt als zodanig voor in sterk gemetamorfoseerde gesteenten. De typelocatie is gelegen op het eiland Mull in Schotland. Het wordt ook gevonden in de Val d'Aosta, Italië, in de Jeffrey mijn, Québec, Canada en in de Sierra de la Cruz, Lago Jaco, Coahuila, Mexico.

Zie ook