Juxtaglomerulair apparaat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Lexw (overleg | bijdragen)
k +{{wiu}}
Bemoeial (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Het '''juxtaglomerulaire apparaat''' is een onderdeel van de [[nier]] en bestaat uit een systeem van cellen die in de wand tussen de aanvoerende (afferente) en afvoerende (efferente) [[arteriole]]n van de [[glomerulus|nierglomeruli]] liggen. De cellen zijn gespecialiseerde gladde spiercellen en produceren en secreteren [[renine]]. Renine speelt een belangrijke rol in de [[bloeddruk]]regeling.
{{wiu}}

Het Juxtaglomerulaire apparaat bestaat uit een systeem van cellen die in de wand tussen de aanvoerdende (afferente) en afvoerende (efferente) arteriolen van de nierglomeruli liggen. De cellen zijn gespecialiseerde gladde spiercellen en produceren en secreteren renine. Renine speelt een belangrijke rol in de bloeddrukregeling.
[[Categorie:Anatomie]]

Versie van 25 sep 2006 23:21

Het juxtaglomerulaire apparaat is een onderdeel van de nier en bestaat uit een systeem van cellen die in de wand tussen de aanvoerende (afferente) en afvoerende (efferente) arteriolen van de nierglomeruli liggen. De cellen zijn gespecialiseerde gladde spiercellen en produceren en secreteren renine. Renine speelt een belangrijke rol in de bloeddrukregeling.