Subak: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 8 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1075687
cl
 
Regel 5: Regel 5:
| mr=Su Bak
| mr=Su Bak
}}
}}
'''Subak''', ook wel SooBak of SooBahk, is de oudere benaming voor de [[Koreaanse vechtkunst]] die beter bekendstaat als [[taekgyeon]] (택견). Het ''subak'' [[curriculum]] omvatte waarschijnlijk de trap- en stoottechnieken van het ''taekgyeon'' alsmede de klemmen en worpen van het ''yusool'' (유술) en deelde zich later, omstreeks het begin van de ''Joseon Dynasty'', op in twee afzonderlijke stijlen. Het ''taekgyeon'' is bewaard gebleven, terwijl de technieken van het oorspronkelijke ''yusool'' verloren zijn gegaan.


Veel moderne Koreaanse vechtkunsten zoals het [[taekwondo]] en [[Tang Soo Do|tangsudo]] beweren dat er een link is met het traditionele subak, maar kunnen deze link niet met historische feiten onderbouwen.
'''Subak''', ook wel SooBak of SooBahk, is de oudere benaming voor de [[Koreaanse vechtkunst]] die beter bekendstaat als [[taekgyeon]] (택견). Het ''subak'' [[curriculum]] omvatte waarschijnlijk de trap- en stoottechnieken van het ''taekgyeon'' alsmede de klemmen en worpen van het ''yusool'' (유술) en splitte zich later, omstreeks het begin van de ''Joseon Dynasty'', op in twee afzonderlijke stijlen. Het ''taekgyeon'' is bewaard gebleven, terwijl de technieken van het oorspronkelijke ''yusool'' verloren zijn gegaan.


== Zie ook ==
Veel moderne Koreaanse vechtkunsten zoals het [[taekwondo]] en [[tangsudo]] claimen een link met het traditionele subak, maar kunnen deze link niet met historische feiten onderbouwen.

==Zie ook==
* [[Koreaanse vechtkunst]]
* [[Koreaanse vechtkunst]]
* [[Taekgyeon]]
* [[Taekgyeon]]


==Externe links==
== Externe links ==
* [http://www.taekkyon.de/download/Taekyon_JOAMA.pdf Geschiedenis van Subak (pdf)]
* [http://www.taekkyon.de/download/Taekyon_JOAMA.pdf Geschiedenis van Subak (pdf)]



Huidige versie van 24 nov 2021 om 16:43

Subak
Hangul 수박
Hanja 手搏
Herziene Romanisatie Su Bak
McCune-Reischauer Su Bak

Subak, ook wel SooBak of SooBahk, is de oudere benaming voor de Koreaanse vechtkunst die beter bekendstaat als taekgyeon (택견). Het subak curriculum omvatte waarschijnlijk de trap- en stoottechnieken van het taekgyeon alsmede de klemmen en worpen van het yusool (유술) en deelde zich later, omstreeks het begin van de Joseon Dynasty, op in twee afzonderlijke stijlen. Het taekgyeon is bewaard gebleven, terwijl de technieken van het oorspronkelijke yusool verloren zijn gegaan.

Veel moderne Koreaanse vechtkunsten zoals het taekwondo en tangsudo beweren dat er een link is met het traditionele subak, maar kunnen deze link niet met historische feiten onderbouwen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]