Pripjatmoerassen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Gedurende vrijwel het gehele jaar zijn de moerassen in feite onbegaanbaar voor omvangrijke militaire strijdkrachten. Hierdoor moeten alle militaire operaties in dit gebied erg goed gepland worden. Het weinig aantal wegen die door het gebied lopen zijn smal en slecht onderhouden. Gedurende de [[Tweede Wereldoorlog]] splitste de moerassen het [[Oostfront]] op in een zuidelijk en centraal deel, en fungeerde het ook als schuilplaats voor de [[partizaan|Sovjetpartizanen]].
 
Op een bepaald moment tijdens de oorlog waren de Duitse machthebbers van plan om de moerassen in hun geheel droog te leggen, om zo het te kunnen zuiveren van de "verloederde" bevolking en om het gebied daarna te herbevolken met Duitse [[kolonialistKolonist (persoon)|kolonialistenkolonisten]]. Konrad Meyer was de leider van dit plan, echter [[Adolf Hitler|Hitler]] torpedeerde het plan aan het einde van [[1941]] omdat de angst bestond dat het gebied na drooglegging zal gaan [[steppe|versteppen]].
 
Ten zuidwesten van de Pripjatmoerassen, in het uiterste noorden van de Oekraïense [[oblast Kiev]], nabij de grens met Wit-Rusland en aan de rivier de [[Pripjat (rivier)|Pripjat]], werd in [[1970]] de [[kerncentrale]] van [[Tsjernobyl]] gebouwd. De [[Kernramp van Tsjernobyl]] in [[1986]] zorgde ervoor dat een groot deel van de moerassen [[radioactiviteit|radioactief]] vervuild werd. Een groot gebied in het oosten van de moerassen is anno 2007 nog steeds gesloten in verband met het gevaar voor radioactieve besmetting.
76.787

bewerkingen

Navigatiemenu