Assur-rabi II: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pagina aangemaakt: "Assur-rabi II was koning van Assyrië van ca 1016 v. Chr.-973 v. Chr. Daarmee is zijn regeringsperiode een van de langste uit de Assyrische geschiedenis. Toc..."
(geen verschil)

Versie van 29 jan 2007 23:42

Assur-rabi II was koning van Assyrië van ca 1016 v. Chr.-973 v. Chr.

Daarmee is zijn regeringsperiode een van de langste uit de Assyrische geschiedenis. Toch is er over deze koning zo goed als niets bekend, behalve dat de koningslijsten meer dan veertig eponiemen voor hem opsommen die ieder voor een jaar staan. Door sommige deskundigen wordt daarom getwijfeld aan de juistheid van de koningslijsten op dit punt en verondersteld dat deze koning veel korter geregeerd zou hebben. Dit zou de gehele chronologie van voor zijn tijd met enige decennia inkorten, maar dit idee is zeker niet algemeen aanvaard.

Er is bekend dat Assur-rabi II een jongere zoon van Assurnasirpal I was en zijn neefje Assur-nirari IV opvolgde. Verder is de tijd waarin hij regereerde een duistere en moelijke tijd voor het Assyrische rijk waarin woestijnbewoners van Aramese afkomst steeds verder oprukken. Hij werd opgevolgd door Assurreshishi II