Atropos: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k fix
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{wiu}}
{{wiu}}
'''Atropos''' (''Grieks'' Ἄτροπος) of de ''Onafwendbare'' is de oudste van de [[Schikgodinnen]]. Zij knipte de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om was. Ze werkte samen met [[Clotho]] die de draad spon en [[Lachesis]] die de lengte bepaalde van de draad.
'''Atropos''' ({{Grc| Ἄτροπος}}) of de ''Onafwendbare'' is de oudste van de [[Schikgodinnen]]. Zij knipte de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om was. Ze werkte samen met [[Clotho]] die de draad spon en [[Lachesis]] die de lengte bepaalde van de draad.


Hun oorsprong is onzeker. Vele teksten hebben het over drie dochters van [[Zeus]] en de titane [[Themis]], hoewel [[Hesiodus]] hen in zijn werk de dochters van [[Nyx]](godin van de nacht) noemde.
Hun oorsprong is onzeker. Vele teksten hebben het over drie dochters van [[Zeus]] en de titane [[Themis]], hoewel [[Hesiodus]] hen in zijn werk de dochters van [[Nyx]](godin van de nacht) noemde.

Versie van 24 feb 2007 21:27

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Atropos ((grc) ) of de Onafwendbare is de oudste van de Schikgodinnen. Zij knipte de levensdraad van de persoon door wanneer zijn of haar tijd om was. Ze werkte samen met Clotho die de draad spon en Lachesis die de lengte bepaalde van de draad.

Hun oorsprong is onzeker. Vele teksten hebben het over drie dochters van Zeus en de titane Themis, hoewel Hesiodus hen in zijn werk de dochters van Nyx(godin van de nacht) noemde.

De Romeinse tegenhanger was Morta. Naar deze godin is ook een geslacht planten genoemd in de Nachtschadefamilie: Atropa. De meesten zijn vrij giftig, vandaar ook de naamkeuze.