Tempel in Panias: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
118 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De '''tempel in Panias''' is een aan keizer [[Gaius Julius Caesar Octavianus|Augustus]] gewijde tempel, gebouwd door [[Herodes I|Herodes de Grote]].
 
Herodes bouwde de tempel bij een grot waar een van de bronnen van de [[Jordaan (rivier)|Jordaan]] ontspringt, bij de plaats Panias (het latere [[Caesarea Filippi]]),. Eerder was deze plaats reeds in gebruik als heiligdom voor de Griekse god [[Pan (god)|Pan]]. Herodes bouwde de tempel kort nadat Augustus in [[20 v. Chr.]] [[Trachonitis]] en de omliggende gebieden aan Herodes' rijk toevoegde. Volgens Flavius Josephus had de tempel een schitterend aanzien en was deze geheel opgetrokken uit wit marmer. Archeologen hebben de tempel nog niet teruggevonden.
 
Dat Herodes hier een aan de keizer gewijde tempel kon bouwen zonder dat dit op weerstand stuitte bij zijn onderdanen, geeft aan dat in het gebied ten oosten van het [[Meer van Galilea]] weinig Joden woonden. Joden zagen een aan de keizer gewijde tempel namelijk als strijdig met het [[monotheïsme]].
129.834

bewerkingen

Navigatiemenu