Cleopatra III: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pucky (overleg | bijdragen)
k Link naar Cleopatra V actief gemaakt
RobotQuistnix (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fi:Kleopatra III
Regel 15: Regel 15:
[[en:Cleopatra III of Egypt]]
[[en:Cleopatra III of Egypt]]
[[es:Cleopatra III]]
[[es:Cleopatra III]]
[[fi:Kleopatra III]]
[[fr:Cléopâtre III]]
[[fr:Cléopâtre III]]
[[it:Cleopatra III]]
[[it:Cleopatra III]]

Versie van 11 mei 2007 03:21

Cleopatra III (161 - 101 v. Chr.) was koningin van Egypte van 142 tot 101 v. Chr.

Geschiedenis

Ze werd geboren in 161 v. Chr. als dochter van Ptolemaeus VI Philometor en Cleopatra II. Ze was een broer van Ptolemaeus VII Neos Philopator. Na de dood van haar vader werd haar broer koning van Egypte, met haar moeder die in zijn naam regeerde. Om controle te krijgen over Cleopatra II huwde ze Ptolemaeus VIII Euergetes II (Physcon) in 142 v. Chr. Later vermoorde Physcon Philopator en maakte zich meester van de troon.

Hij zette Cleopatra II af en gaf deze titel aan Cleopatra III. Ze schonk Physcon deze kinderen: Ptolemaeus IX Soter II, Ptolemaeus X Alexander I, Cleopatra IV, Cleopatra V Trypheana, en Cleopatra Selena I.

Toen Physcon stierf liet deze de troon na aan Cleopatra en haar zoon Ptolemaeus IX. Als het aan haar had gelegen was de troon naar haar jongste zoon Alexander gegaan. De Alexandrijnen drongen haar Lathyros van Cyprus op als regent over Ptolemaeus IX.

Uiteindelijk, toen ze beweerde dat Lathyros haar probeerde te vermoorden, werd deze succesvol afgezet van zijn positie. Haar zoon Alexander keerde terug uit Cyprus en werd Ptolemaeus X. Uiteindelijk werd ze moe van het Alexander, en bracht Lathyros uit Cyprus, maar toen werd ze weer moe van hem, en bracht ze Alexander terug. Alexander werd moe van zijn moeder, en liet haar vermoorden in 101 v. Chr.