Aspergillose: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
De drie voornaamste vormen zijn:
* [[bronchopulmonale allergische aspergillose]] meestal door ''[[Aspergillus fumigatus]]'', maar kan ook door ''[[Aspergillus flavus]]'', ''[[Aspergillus niger]]'', ''[[Aspergillus terreus]]'' en ''[[Aspergillus nidulans]]'' veroorzaakt worden,
* [[aspergilloom]] van de long door ''[[Aspergillus flavusfumigatus]]'' en
* invasieve aspergillose, waarbij de schimmel in het bloed of in lichaamsweefsels binnendringt.
 
Vrij vaak zijn ook de luchtwegen gekoloniseerd door het organisme.
 
De klinische manifestaties hangen vooral af van de toestand van het [[immuunsysteem]] van de patiënt. Bij een verlaagde weerstand door ernstige onderliggende ziekten, [[neutropenie]] door [[chemotherapie]], verstoring van de normale flora, en een [[ontsteking (geneeskunde)|ontstekingsreactie]] door gebruik van [[antimicrobiëelantimicrobieel middel|antimicrobiële middelen]] en [[corticosteroïde]]n kan de patiënt makkelijk gekoloniseerd raken en invasieve (dat is het binnendringen in bloed of lichaamsweefsels) ziekte ontwikkelen.
''Aspergillus''-soorten zijn vaak een [[pathogeen|secundair opportunistisch pathogeen]] bij mensen met [[bronchiëctasieën]], [[kanker]], andere [[schimmelinfectie]]s, [[sarcoïdose]] en [[tuberculose]]. Het kweken van aspergillus uit sputum (opgehoest slijm) heeft in deze situaties lang niet altijd klinische betekenis.
 
849

bewerkingen

Navigatiemenu