Gemeenschapssenator: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  14 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door Chip hersteld tot de versie na de laatste wijziging door MaartenVidal)
k
Met de omvorming van België tot een [[federatie|federale Staat]] via de [[Staatshervorming (België)|staatshervorming]] ontstond de nood aan een kamer waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn, zoals in de meeste federale landen (bijvoorbeeld de Senaat van de [[Verenigde Staten]] en de [[Bondsraad (Duitsland)|Bundesrat]] in [[Duitsland]]). Dit werd slechts gedeeltelijk gerealiseerd door de invoering van gemeenschapssenatoren in de [[Belgische Grondwet]] als een aparte categorie senatoren, omdat men niet wou afstappen van de rechtstreekse verkiezingen. Hierdoor verliezen zij hun functie gedeeltelijk, aangezien de inspraak van de deelstaten zo erg beperkt blijft en zij een grondwetswijziging of wijziging van een [[bijzondere wet]] niet kunnen tegenhouden (21 stemmen op een totaal van 71).
 
De gemeenschapssenatoren worden aangesteld door hun gemeenschapsparlement. De zetels worden - met uitzondering van de Duitstalige gemeenschapssenator die door het [[Parlement van de Duitstalige Gemeenschap]] onder zijn leden wordt verkozen - wordt - tussen de partijen verdeeld op basis van de verhoudingen in de verkiezingsresultaten van de rechtstreeks verkozen senatoren, waardoor de [[evenredige vertegenwoordiging]] bewaard blijft. Voor de verdeling van deze zetels komen aldus alleen partijen in aanmerking die zowel een rechtstreeks verkozen senator hebben als verkozenen in een gemeenschapschapsparlement. Bovendien moet het in het deelstaatparlement gaan om verkozenen op dezelfde lijst, en dus niet op "overlopers" van andere partijen.
Om er voor te zorgen dat de Senaat nog steeds zijn functies zou kunnen uitoefenen op het moment dat de gemeenschapsparlementen ontbonden zijn, blijven de gemeenschapssenatoren in functie tot het gemeenschapsparlement hen in hun functie bevestigd heeft of opvolgers heeft aangewezen.
 
14.690

bewerkingen

Navigatiemenu