Orde van Sint-Marinus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robert Prummel (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Advance (overleg | bijdragen)
k sp
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Orde van Sint-Marinus 1860.jpg|right|200px|Grootkruis en ster van de orde]]
[[Image:Orde van Sint-Marinus 1860.jpg|right|200px|Grootkruis en ster van de orde]]
De twee [[regent]]en van de Republiek [[San Marino]] stichten op 22 maart 1860 een '''Orde van Sint-Marinus'''.
De twee [[regent]]en van de Republiek [[San Marino]] stichtten op 22 maart 1860 een '''Orde van Sint-Marinus'''.
De Orde beloont civiele, militaire en humanitaire verdienstenen telt vijf graden.De [[Marinus van Rimini|Heilige Marinus]] is de beschermheilige van deze [[ridderorde]].
De Orde beloont civiele, militaire en humanitaire verdiensten en telt vijf graden. De [[Marinus van Rimini|Heilige Marinus]] is de beschermheilige van deze [[ridderorde]].


De orde wordt alleen aan vreemdelingen toegekend waarbij [[staatshoofd]]en het Grootkruis en hoge diplomaten het kruis van een grootofficier krijgen utgereikt. Wie het ereteken zichtbaar draagt krijgt in San Marino een militair saluut.
De orde wordt alleen aan vreemdelingen toegekend waarbij [[staatshoofd]]en het Grootkruis en hoge diplomaten het kruis van een grootofficier krijgen uitgereikt. Wie het ereteken zichtbaar draagt krijgt in San Marino een militair saluut.


'''De graden van de orde'''
'''De graden van de orde'''

Versie van 22 jun 2007 15:17

Grootkruis en ster van de orde
Grootkruis en ster van de orde

De twee regenten van de Republiek San Marino stichtten op 22 maart 1860 een Orde van Sint-Marinus. De Orde beloont civiele, militaire en humanitaire verdiensten en telt vijf graden. De Heilige Marinus is de beschermheilige van deze ridderorde.

De orde wordt alleen aan vreemdelingen toegekend waarbij staatshoofden het Grootkruis en hoge diplomaten het kruis van een grootofficier krijgen uitgereikt. Wie het ereteken zichtbaar draagt krijgt in San Marino een militair saluut.

De graden van de orde

De grootkruisen dragen het kleinood van de orde aan een grootlint op de linkerheup en de zilveren achtpuntige ster van de orde op de linkerborst.

De Grootofficieren dragen een kleinood aan een lint om de hals en een iets kleinere zilveren ster van de orde op de linkerborst.

De Commandeur draagt een groot uitgevoerd kleinood van de Orde aan een lint om de hals.

De Officier draagt een kleinood aan een lint met een rozet op de linkerborst.

De Ridder draagt een zilveren kleinood aan een lint op de linkerborst.

Aan de orde zijn ook drie medailles verbonden.

De achthoekige gouden, zilveren en bronzen medailles , "Medaille van Sint-Marinus" genoemd, worden aan het lint van de orde gedragen. Op de voorzijde van medaille is het wapen van de republiek afgebeeld. De keerzijde draagt het woord "MERITO" binnen een eikenkrans.

De versierselen van de orde

Het kleinood is een gouden, wit geëmailleerd, molenkruis met gouden balletjes op de uiteinden, gouden torens in de armen en een medaillon in het midden. Dit medaillon draagt het portret van de heilige op een lichtblauw fond en het randschrift "SAN MARTINO PROTETTORE" en op de keerzijde het wapen van de republiek in zwart-wit met de woorden "MERITO CIVILE E MILITARE" op de smalle donkerblauwe ring.Als verhoging dient een gouden beugelkroon. De ster is van zilver en daarop is een afwijkend kleinood zonder kroon gelegd. Op de ster van het Grootkruis zijn de vier torens vervangen door een groen geëmailleerde lauwerkrans Het medaillon is donkerblauw, heeft geen ring met opschrift en draagt in gouden letters de woorden "RELINQUO VOS LIBEROS AB UTROQUE HOMINE" (latijn voor "Ik laat u vrij en van geen mens afhankelijk").

lint
lint

Het lint is wit met vier brede blauwe strepen.De resulterende witte en blauwe strepen zijn even breed.

Zie ook:De Orde van Sint-Agatha