Ratelpopulier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Populier (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Populier (overleg | bijdragen)
Regel 25: Regel 25:
Het hout van de ratelpopulier wordt gebruikt in de papierindustrie.
Het hout van de ratelpopulier wordt gebruikt in de papierindustrie.


[[Vermeerderingswijze]]
== Vermeerderingswijze ==
Is niet door middel van winterstek te vermeerderen. Wordt geënt op P. alba 'raket' of wordt dmv. wortel uitlopers vermeerderd. Vitrovermeerdering wordt ook toegepast. Dit gebeurt in een laboratorium met een klein stukje weefsel vaak van het blad. Hieruit groeit dan uiteindelijk een boom.
Is niet door middel van winterstek te vermeerderen. Wordt geënt op P. alba 'raket' of wordt dmv. wortel uitlopers vermeerderd. [[vitrovermeerdering]] wordt ook toegepast. Dit gebeurt in een laboratorium met een klein stukje weefsel vaak van het blad. Hieruit groeit dan uiteindelijk een boom.

[[Categorie:Boom]]
[[Categorie:Boom]]



Versie van 10 mrt 2005 13:36

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox genus entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section binomial simple Sjabloon:Taxobox end

De ratelpopulier (Populus tremula) is een in de Benelux inheemse boom. Hij komt echter niet overal van oorsprong voor, bijvoorbeeld in Twente. De ratelpopulier wordt ook wel "esp" genoemd.

Algemeen

De ratelpopulier is een relatief grote boom die tot 30 m hoog kan worden. Hij bloeit in maart.

Ecologische betekenis

De ratelpopulier groeit vooral goed op goed ontwaterde grond, hoewel hij ook in moerassen gevonden wordt.

Gebruik

De ratelpopulier werd vroeger wel geplant naast de "bruidssuite" van hotels. Het rustgevende geluid van de bladeren zou het jonge paar goed doen.

Het hout van de ratelpopulier wordt gebruikt in de papierindustrie.

Vermeerderingswijze

Is niet door middel van winterstek te vermeerderen. Wordt geënt op P. alba 'raket' of wordt dmv. wortel uitlopers vermeerderd. vitrovermeerdering wordt ook toegepast. Dit gebeurt in een laboratorium met een klein stukje weefsel vaak van het blad. Hieruit groeit dan uiteindelijk een boom.