Prostaglandinen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Anders: tr:Prostaglandin
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
Regel 24: Regel 24:
[[pl:Prostaglandyna]]
[[pl:Prostaglandyna]]
[[pt:Prostaglandina]]
[[pt:Prostaglandina]]
[[ru:Простагландин]]
[[sl:Prostaglandin]]
[[sl:Prostaglandin]]
[[sv:Prostaglandin]]
[[sv:Prostaglandin]]

Versie van 1 sep 2007 02:22

Prostaglandine E1

Prostaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau (paracrien) werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals die bij ontstekingen, de verwijding en vernauwing van bloedvaten (vasodilatatie respectievelijk vasoconstrictie), pijn, koorts, longrijping en de bloedstolling. Voorts beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud.

Prostaglandinen behoren tot de grotere groep van de eicosanoïden, een verzameling weefselhormonen die zijn afgeleid van arachidonzuur, dihomogammalinoleenzuur (DGLA) (beiden omega-6 vetzuren) of van eicosapentaeenzuur (een omega-3-vetzuur). Andere leden van de eicosanoïden-familie zijn de leukotriënen, prostacycline en thromboxaan.

Medicijnen die de productie van prostaglandinen remmen zijn de zogenaamde NSAIDs. Deze stoffen dempen onder andere pijn en koorts, maar hebben meerdere bijwerkingen, zoals beschadiging van de maagwand dat tot maagzweren en zelfs maagbloedingen kan leiden. Dit komt doordat ze ook de synthese van prostaglandines remmen die betrokken zijn bij de opbouw van het maagslijmvlies.