Fraunhoferlijnen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  13 jaar geleden
k
k (zal toch wel 1802 geweest zijn)
De absorbtie van licht door gassen tussen de zon en de aarde is een deel van de verklaring van de lijnen. Een ander deel wordt gevormd door de theoretische achtergrond van de plaats (of golflengte) van de lijnen. Zie hiervoor het artikel over het [[waterstofspectrum]].
 
==Een overzicht van de belangrijkste FranhoferlijnenFraunhoferlijnen==
{| class="wikitable"
|- bgcolor=#dddddd
|}
 
De C-, F-, G'- en h-lijnen komen overeen met de alfa, bèta, gamma en delatadelta lijnen van de [[Balmer serieBalmerserie]] van [[emissielijn]]en van waterstof. De gele D<sub>1</sub> en D<sub>2</sub> lijnen komen overeen met het natrium D doublet dat een centrale golflengte van 589,29 nm heeft. Er moet echter opgemerkt worden dat er voor sommige Fraunhoferlijnen geen overeenkomst is in de literatuur voor het symbool. Zo kan de Fraunhofer d-lijn niet alleen met de 466,814 nm lijn van ijzer overeenkomen, maar ook met de gele helium lijn bij 587,5618 nm (alternatief aangeduid met D<sub>3</sub>). Er is eveneens een probleem met de e-lijn, die kan refereren naar spectrale lijnen van ijzer en [[kwik]]. Om discussie te vermijden plaats men het symbool van het atoom voor de betwiste notaties (bijvoorbeeld kwik e-lijn).
 
Omdat Fraunhoferlijnen een goed gedefinieerde golflengte hebben, worden ze dikwijls gebruikt voor het karakteriseren van de [[refractieve index]] en [[dispersie]]eigenschappen van optische materialen.
16.400

bewerkingen

Navigatiemenu