Datacenter: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
887 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
+aantrefplaatsen
k
(+aantrefplaatsen)
[[image:Datacenter-telecom.jpg|thumb|right|Zogenaamde racks in een datacenterrekencentrum.]]
[[Image:KN-Servers2.JPG|thumb|Een aantal servers geplaatst in een rack.]]
[[Image:Floridaserversfront1.jpg|thumb|Meerdere racks met meerdere servers. Het algemene beeld van een rekencentrum.]]
 
Een '''rekencentrum''', vaak aangeduid onder de Engelse naam '''datacentre''', is een faciliteit waar bedrijfskritische [[ICT]]-apparatuur (bijvoorbeeld [[Server|servers]]) kunnen worden ondergebracht. Een datacenter is uitgerust met diverse
voorzieningen, waaronder [[klimaatbeheersing]] door middel van [[airconditioning]], geavanceerde automatische [[Brandblussysteem|brandblussystemen]] en backup stroomvoorzieningen. Daarnaast bevat een rekencentrum doorgaans verbindingen met het [[Internet]] en is het voorzien van fysieke [[Veiligheid|veiligheidsmaatregelen]]. In verband met het bedrijfskritische karakter van de apparatuur in een datacenterrekencentrum, zijn de voorzieningen doorgaans [[redundant]] uitgevoerd.
 
Er zijn rekencentra waarin alleen apparatuur geplaatst wordt van de eigenaar van het datacenterrekencentrum, maar sinds het einde van de [[jaren '90]] wordt rekencentrumruimte steeds vaker verhuurd aan derden. Het gemeenschappelijk gebruik van een rekencentrum wordt [[colocatie]] genoemd. Colocatie kan aantrekkelijk zijn vanwege [[schaalvoordeel]], maar ook vanwege de aanwezigheid van bepaalde netwerkverbindingen, die op de eigen locatie wellicht niet voorhanden zijn. Zo zijn er in Amsterdam enkele colocatie faciliteiten ontstaan vanwege de aanwezigheid van [[AMS-IX]].
 
Rekencentra vindt men op de volgende plaatsen:
* Univerisiteiten en onderzoekslaboratoria. Veel universiteiten hebben nood aan een rekencentrum omdat zij zware [[mainframe]]s of [[computercluster|clusters]] gebruiken voor wetenschappelijke berekeningen. In het rekencentrum worden dan veelal tegelijk alle centrale servers en de internetverbinding ondergebracht.
* Internetknooppunten. Het is aantrekkelijk webservers vlak bij een plaats waar snel internet aanwezig is te plaatsen. Deze rekencentra verhuren meestal ruimte op commerciële basis aan bedrijven en particulieren die een webserver willen plaatsen.
* Grote bedrijven. Sommige bedrijven hebben voldoende computerapparatuur dat het economisch maakt om een rekencentrum aan te leggen om de computerapparatuur centraal te plaatsen. Ook kan het bezit van een mainframe of cluster reden zijn een rekencentrum aan te leggen.
 
== Kenmerken ==
 
== Verbindingen ==
Om er voor te zorgen dat servers in een rekencentra via [[internet]] bereikbaar zijn moeten er verbindingen naar andere datacenters en/of [[internet]]-knooppunten aanwezig zijn (zoals bijvoorbeeld de [[Amsterdam Internet Exchange]]). In de meeste datacentersrekencentra zijn diverse verbindingen naar andere datacenters aanwezig, welke meestal niet onder het beheer vallen van het datacenter zelf (provider onafhankelijk datacenter). Tegenwoordig worden voor het opzetten van deze verbindingen voornamelijk [[glasvezel]]verbindingen gebruikt.
 
[[Categorie:Internet]]
8.478

bewerkingen

Navigatiemenu