Partij van de Burgerbeweging: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mixcoatl (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Mixcoatl (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:


== Ideologie ==
== Ideologie ==
Convergencia is een [[sociaaldemocratie|sociaal-democratische]] partij, die veel waarde hecht aan [[democratie]] en het versterken van de ''[[civil society]]''. Binnen het politieke spectrum geldt Convergentie als centrum-links.
Convergencia is een [[sociaaldemocratie|sociaal-democratische]] partij, die veel waarde hecht aan [[democratie]] en het versterken van de ''[[civil society]]''. Binnen het politieke spectrum geldt Convergentie als centrum-links. Bij de meeste verkiezingen is Convergentie een bondgenoot van de [[Partij van de Democratische Revolutie]] (PRD).


== Aanhang ==
== Aanhang ==

Versie van 24 okt 2007 21:58

Sjabloon:Politiek in Mexico Convergentie (Spaans: Convergencia) is een Mexicaanse politieke partij.

Geschiedenis

Convergencia werd opgericht als nationale politieke groepering in 1997. Veel leden van de partij waren afkomstig uit de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), al decennialang de regeringspartij, en hadden die partij verlaten uit onvrede met het zelfzuchtige en ondemocratische karakter van de partij. Veel andere leden waren afkomstig van de Nationale Actiepartij (PAN), de grootste oppositiepartij, en hadden die partij verlaten uit onvrede met het feit dat die partij haar van oudsher centristische koers had laten varen en een meer conservatief en neoliberaal karakter kreeg. Dante Delgado werd de eerste voorzitter.

Het werd in 1999 een politieke partij onder de naam Convergentie voor de Democratie (Convergencia por la Democracia). In de presidentsverkiezingen van 2000 maakte de partij deel uit van de "Alliantie voor Mexico", die Cuauhtémoc Cárdenas steunde. Na die verkiezingen behaalde Convergencia en zetel in de Kamer van Senatoren en een zetel in de Kamer van Afgevaardigden. In 2002 nam de partij haar huidige naam aan.

Bij de congresverkiezingen van 2003, waar de partij zonder alliantie aan deelnam, behaalde Convergentie 2,3% van de stemmen en daarmee vijf zetels in de Kamer van Afgevaardigden. Voor de presidentsverkiezingen van 2006 steunde Convergentie PRD-kandidaat Andrés Manuel López Obrador, en wist haar zetelaantal uit te breiden tot 17 afgevaardigden en 5 senatoren.

In 2005 volgde Luis Maldonado Venegas Delgado op als voorzitter.

Ideologie

Convergencia is een sociaal-democratische partij, die veel waarde hecht aan democratie en het versterken van de civil society. Binnen het politieke spectrum geldt Convergentie als centrum-links. Bij de meeste verkiezingen is Convergentie een bondgenoot van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

Aanhang

Convergencia heeft 17 zetels in de Kamer van Afgevaardigden en 5 in de Kamer van Senatoren. De sterkste aanhang heeft de partij in de staten Guerrero, Oaxaca, Veracruz en Campeche. De partijkleur is oranje.

Presidentskandidaten

Externe link