Naar inhoud springen

Wikipedia:Mogelijke relevantie per onderwerp en Wikipedia:Relevantie: verschil tussen pagina's

(Verschil tussen pagina's)
Pagina 1
Pagina 2
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Mathonius heeft de pagina Wikipedia:Relevantie naar Wikipedia:Relevantie/Uitgebreide omschrijvingen hernoemd: zie bewerkingssamenvatting van Josq voor toelichting
 
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
 
Regel 2: Regel 2:
{{voorstel}}
{{voorstel}}
{{Verwijzing|WP:REL|WP:NE}}
{{Verwijzing|WP:REL|WP:NE}}
Een onderwerp of feit is '''relevanter''', '''encyclopedischer''' ('''E''') of '''encyclopediewaardiger''' ('''Ew''') naarmate er meer en met grotere deskundigheid over is gepubliceerd. Een onderwerp of feit is niet relevant voor Wikipedia als (behalve belanghebbenden en direct betrokkenen) niemand het de moeite waard heeft gevonden om het te beschrijven.


Wie de relevantie van een onderwerp of feit wil aantonen, dient te streven naar een onderbouwing met zo betrouwbaar, onafhankelijk en deskundig mogelijke bronnen. Indien zulke bronnen niet voorhanden zijn of opgegeven worden kan een pagina of een deel daarvan als "'''niet-encyclopedisch'''" ('''NE''') verwijderd worden.
{{notendop|
*Op Wikipedia mogen alleen relevante onderwerpen een eigen pagina krijgen. De relevantie van een onderwerp is aan te tonen met betrouwbare bronnen (van de hand van derden).}}


Een gedetailleerde poging tot afbakening van relevantie per onderwerp staat op '''[[Wikipedia:Relevantie/Uitgebreide omschrijvingen|Uitgebreide omschrijvingen]]'''.
:''Zie ook de verwante pagina [[Wikipedia:Acceptatiebeleid|Acceptatie van artikelen]]''.

Op Wikipedia is '''relevantie''' een toets die dient om te besluiten of een onderwerp in aanmerking komt voor een pagina op Wikipedia. Het wordt ook wel "E-waarde" of "wikiwaardigheid" genoemd. Een eerste criterium is of er afdoende betrouwbare bronnen, van de hand van derden, over het onderwerp zijn; als die er niet zijn, mag het onderwerp geen eigen pagina op Wikipedia krijgen. Ook als het onderwerp wordt aangeduid op [[Wikipedia:Wat Wikipedia niet is|Wat Wikipedia niet is]], mag het niet worden opgenomen.

Relevantie gaat niet over de vraag of een onderwerp in een bestaande pagina mag worden opgenomen, maar enkel over de vraag of het een eigen pagina (hetzij als een artikel hetzij als een lijst) mag krijgen. Relevantie gaat ook niet over artikelen, maar heeft betrekking op onderwerpen.

== Algemene overwegingen ==
Het begrip '''relevantie''' is subjectief en niet exact te definiëren, maar in grote lijnen is een onderwerp relevant als het om een of andere reden een [[WP:VER|aantoonbare]] maatschappelijke, wetenschappelijke, culturele of historische invloed heeft gehad. Hoe groter de invloed, hoe relevanter het onderwerp. Een onderwerp dat een internationale weerklank heeft gevonden, is relevanter dan een onderwerp met een regionaal bereik. Een onderwerp met uitsluitend een plaatselijk belang, of uitsluitend interessant voor een zeer beperkte groep mensen, wordt over het algemeen niet relevant bevonden. Hoe groot die invloed precies moet zijn om een artikel te rechtvaardigen, is een kwestie waarover de meningen sterk uiteenlopen en het uiteindelijke oordeel over relevantie wordt dan ook door de moderator geveld, daarin gesteund door [[Wikipedia:Te beoordelen|advies uit de gemeenschap]]. Relevantie kan daarom nooit een reden zijn voor onmiddellijke verwijdering van een artikel. Als twijfel over de relevantie bestaat dient een artikel te worden [[Wikipedia:Te beoordelen pagina's|genomineerd]] als ''Niet Encyclopedisch'' {{tl|ne}}.

Deze pagina beoogt een aantal handreikingen te doen in de discussies over dit onderwerp, door voorbeelden te geven van duidelijke gevallen. Ze beoogt niet een rigide set regels te zijn waar niet van afgeweken kan worden. Integendeel, ''[[Wikipedia:Negeer alle regels|negeer alle regels]]'' als het nodig is en er [[Wikipedia:Consensus|consensus]] is gevonden.

=== Lezer ===
Wikipedia is een vrije online-encyclopedie. Relevant is dan ook datgene dat een grotere groep van (internet)lezers verwacht te kunnen lezen in een goede encyclopedie. De doelgroep van Wikipedia is de encyclopedisch georiënteerde lezer. Privézaken en triviale aangelegenheden dienen niet te worden opgenomen.

Relevantie is niet tijdgebonden, wat wil zeggen dat iets wat meer dan 50 jaar geleden heel bekend was, nu nog altijd relevant is voor de hedendaagse lezer (historisch relevant). Vertalen we dit naar de huidige tijd, dan moet van het opgenomen lemma de verwachting zijn dat het over 50 jaar nog altijd relevant is voor de dan-malige lezers (personen die nu meedoen aan een talentenjacht op tv zullen over het algemeen over 50 jaar niet meer relevant zijn, behalve misschien de winnaars van zo'n tv-programma).

=== Verifieerbaarheid ===
Door het open karakter van Wikipedia kan er over van alles en nog wat een artikel begonnen worden. Bij het beoordelen van het bestaansrecht van zo'n artikel is een minimale eis dat de inhoud verifieerbaar is in [[Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen|betrouwbare bronnen]]. Als er geen betrouwbare bronnen bestaan, van de hand van derden, dan mag een artikel ''sowieso'' niet, ongeacht hoe 'bekend' of 'belangrijk' het onderwerp is. "Van de hand van derden" houdt in dat informatie van de persoon zelf, van de betrokken organisatie, en van personen die behoren bij die organisatie niet meetellen bij het bepalen van relevantie, dus bij een film telt het materiaal van de makers van de film of enige bij de film betrokken persoon niet mee bij de vraag of die film relevant is, en bij een voetballer telt het materiaal van de club waarvoor hij speelt niet mee. In het algemeen zijn meerdere onafhankelijke bronnen nodig om een vraag naar relevantie te beantwoorden.

Over het algemeen zal de relevantie van een onderwerp recht evenredig zijn met de beschikbaarheid van bronnen, maar het is niet bij voorbaat gegeven dat het bestaan van voldoende betrouwbare bronnen ook een afdoende voorwaarde is om een artikel bestaansrecht te geven, dit ter beoordeling van de gemeenschap. Het moge duidelijk zijn dat het niet aanwezig zijn van enige [[Wikipedia:Bronvermelding|bronvermelding]] in een artikel niet betekent dat er geen bronnen bestaan (bronvermelding is niet verplicht); en een opgave van bronnen in een artikel hoeft niet te betekenen dat deze bronnen ook daadwerkelijk acceptabel zijn.

Deze (ontwerp)richtlijn heeft geen betrekking op de kwaliteit van de artikelen. Mocht een onderwerp heel relevant zijn, terwijl de inhoud niet deugt, dan wordt dit artikel aan andere interne processen onderworpen.

=== Opmerkingen ===
*Ook als een artikel volgens de onderstaande criteria niet in de Wikipedia past, is het daarmee niet als ''nuweg'' te verwijderen. Na toetsing op de beoordelingslijst is het mogelijk dat het artikel toch behouden blijft.
*Een artikel dat wel voldoet aan onderstaande criteria kan evengoed verwijderd worden (of voor verwijdering worden voorgedragen) indien het op grond van andere richtlijnen/regels (of naar de mening van de gemeenschap) niet op Wikipedia past. Bijvoorbeeld: het onderwerp is relevant, maar de inhoud van het lemma is triviaal of onzin.
*Een artikel dat niet op Wikipedia past, past misschien wel op een van de zusterprojecten. In dit geval dient het artikel hier wel verwijderd te worden, maar kan het elders weer herplaatst worden.

== Criteria naar onderwerp ==
{{Wikipedia:Relevantie/Personen}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Ondernemingen}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Muziek}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Kunst}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Boeken}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Radio en televisie}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/TV en films}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Gebouwen}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Internet}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Sport en spel}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Geografie}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Dieren}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Verenigingen}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Politiek}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Religie}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Scholing en wetenschap}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Verkeer}}

----

{{Wikipedia:Relevantie/Lijsten}}

----

=== Portalen ===
''Voor relevantie van portalen zie [[Wikipedia:Portalen#Relevantie en aantal|hier]].


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Wikipedia:Verifieerbaarheid]]
*[[Wikipedia:Opinielokaal/Verwijderen geschiedt op basis van een meerderheid van stemmen|Afgesloten peiling uit 2007 over het al dan niet verwijderen van artikelen op basis van meerderheid van stemmen]]
* [[Wikipedia:Geen origineel onderzoek]]
*[[Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst]]
* [[Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen]]


[[Categorie:Wikipedia:Help|Relevantie]]
[[Categorie:Wikipedia:Help|Relevantie]]
Regel 170: Regel 69:
[[tr:Vikipedi:Kayda değerlik]]
[[tr:Vikipedi:Kayda değerlik]]
[[uk:Вікіпедія:Критерії значимості]]
[[uk:Вікіпедія:Критерії значимості]]
[[uz:Vikipediya:Ensiklopedik ahamiyat]]
[[vi:Wikipedia:Độ nổi bật]]
[[vi:Wikipedia:Độ nổi bật]]
[[yi:װיקיפּעדיע:מערקווערדיג]]
[[yi:װיקיפּעדיע:מערקווערדיג]]