Sem (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Advance (overleg | bijdragen) op 19 apr 2005 om 20:59. (Wijzigingen door 217.123.203.143 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Hannes Karnoefel.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sem is een bijbelse figuur. Zijn naam vinden we in Genesis 5 vers 32. Hij is de oudste zoon van Noach. Zijn naam betekent: naam of roem. Op verschillende andere plaatsen in de Bijbel wordt zijn naam genoemd. Onder andere in Genesis 6 vers 10, Genesis 7 vers 13. In Genesis 11 vers 10 tot en met 32 wordt zijn nageslacht opgesomd. Abraham, de stamvader van de joden, is uit het nageslacht van Sem. De joden worden daarom ook wel semieten genoemd.

Sem heeft zich, samen met zijn broer Jafeth bijzonder taktvol gedragen tegenover zijn vader Noach wanner deze in dronkenschap zich heeft ontbloot. Sem en Jafeth worden hierom bijzonder gezegend, geroemd. De derde zoon van Noach, Cham heeft zijn vader in zijn dronkenschap en naaktheid bespot. Zijn zoon Kanaän wordt hiervoor vervloekt. Kanaän zal de knecht van Sem zijn.

Sommigen hebben in deze vervloeking een opdracht gezien om het nakomelingschap van Cham in slavernij te houden. Dit is echter een volstrekt onjuiste uitleg van deze passages in de Bijbel.

Externe link

  • NOAH'S THREE SONS online, door Arthur C. Custance (1910 - 1985) over de nakomelingen van Noach gezien vanuit evangelisch-orthodox standpunt