Brandstofcelbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 131.155.128.48 (overleg) op 14 sep 2004 om 14:45. (→‎CUTE)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.




Bestand:Brandstofcelbus.jpg
Een brandstofcelbus van het GVB Amsterdam

Foto: René van den Burg. Deze afbeelding valt niet
onder GNU-FDL

De brandstofcelbus is een elektrisch aangedreven stadsbus die via een brandstofcel op het dak van de bus van elektrische stroom wordt voorzien.

De brandstofcelbus zou in de toekomst het einde van de trolleybus kunnen betekenen, omdat de deze bus het voordeel van elektrische aandrijving combineert met het voordeel van rijden zonder gebondenheid aan bovenleidingen.

De nadelen van de brandstofcelbus zijn vooral de hoge aanschafkosten van de bussen en de kosten van de waterstofproductie-unit en tankinstallatie.

CUTE

In het kader van het het Europese project Clean Urban Transport for Europe (CUTE) testen 9 Europese stadsvervoerders elk 3 stadsbussen met een brandstofcel. De bussen gaan rijden of rijden al in Reykjavik, Madrid, Barcelona, Hamburg, Stuttgart, Luxemburg, Londen en Stockholm. Het project zal zo'n twee jaar duren.

In het Australische Perth komen bussen met brandstofcel te rijden in het kader van een ander project.

Nederland

In Nederland doet het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam mee aan het CUTE-project. Sinds 14 december 2003 rijden de drie Amsterdamse brandstofcelbussen op de lijnen 35 en 38 in Amsterdam-Noord.