Bankbiljet

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 6 mei 2008 om 18:01. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Banknotes.jpg
Bankbiljetten

Een bankbiljet is papiergeld dat wordt uitgegeven door een bank.

Het eerste bankbiljet werd in 1661 door Bank van Stockholm in Zweden in omloop gebracht. Een gedrukt bankbiljet van de Bank of England met een waarde van £555 werd in 1699 uitgegeven.

Van de nog in omloop zijnde bankbiljetten zijn die van $10.000 van de United States Federal Reserve Bank de hoogste in waarde. Het laagste in waarde zijn de Braziliaanse bankbiljetten van één cruzeiro, die een nominale waarde hebben (1975) van iets meer dan een tiende cent. Banken maken soms biljetten van zeer hoge en zeer lage waarde voor hun eigen verrekensysteem; deze biljetten worden nooit in omloop gebracht. De Bank of England heeft bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt van bankbiljetten van £1.000.000 en van 1 penny. De Nederlandsche Bank heeft in 1914 biljetten van 5.000, 10.000, 25.000 en 50.000 gulden gebruikt, die alleen voor verrekening tussen banken bedoeld waren. Deze zgn. Bankiersbiljetten zijn dan ook voorzien van een opdruk "Alleen in rekening betaalbaar".

Uitgever

In de meeste landen worden bankbiljetten uitgegeven door de centrale bank en meestal mogen andere banken geen bankbiljetten uitgeven. Een uitzondering geldt voor de Bank of Scotland. Overigens zal elke bank zijn eigen bankbiljetten uiteindelijk weer moeten inwisselen.

Authenticiteit

Ter waarborging van authenticiteit zijn bankbiljetten veelal voorzien van echtheidskenmerken. Daartoe behoren voor bankbiljetten van de euro:

Zie ook

Externe links